SAO PAULO - Roberto Carlos speelt niet langer als international voor Brazilië. De verdediger van Real Madrid stopt na tien jaar en 128 interlands. "Het is tijd mijn plaats af te staan aan een jongere speler", verklaarde hij.

Op het WK in Duitsland werd Brazilië met Roberto Carlos (33) in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk. De speler maakte deel uit van het team dat in 2002 de wereldtitel veroverde. "Ik had verwacht dat we onze titel in Duitsland zouden behouden", zei Carlos. "Dit is een tegenvaller."

Roberto Carlos speelde drie keer mee op een WK. Ook in 1998 was hij van de partij. In de finale verloor Brazilië destijd in Parijs van Frankrijk.

Of de linkervleugelverdediger het komend seizoen nog in Madrid is te bewonderen is nog niet geheel duidelijk. In elk geval is Roberto Carlos niet van plan zijn loopbaan als clubvoetballer te beëindigen.

Hij kwam in 1996 naar Europa. Na één jaar Inter in Italië verkaste hij naar Real Madrid, de club die hij tot nu toe trouw is gebleven. Behalve een wereldtitel met Brazilië won Roberto Carlos met Madrid onder meer drie keer de Champions League.