FRANKFURT - De Portugees Cristiano Ronaldo kan maar beter een nieuwe club buiten Engeland zoeken. De international van Manchester United is door de Britse tabloids uitgeroepen tot "staatsvijand nummer 1". Zijn opmerkelijke rol in de kwartfinale afgelopen zaterdag tegen Engeland, door de Britten verloren op strafschoppen, wordt hem hoogst kwalijk genomen.

Ronaldo vroeg opzichtig om de rode kaart voor Wayne Rooney, nadat zijn ploeggenoot bij Manchester United in het kruis van tegenstander Carvalho was gaan staan. Daarna gaf hij de scheidsrechter een knipoog toen de Engelse aanvaller uit het veld was gestuurd. Toen hij ook nog de beslissende strafschop achter de Engelse doelman Robinson had geschoten en provocerend juichte richting de Britse ploeg en supporters, had Ronaldo het helemaal gedaan.

"Laat deze man nooit meer toe in ons land", kopte de Daily Mirror. Verdediger John Terry: "Ik ben heel benieuwd wat er bij de eerste training voor het nieuwe seizoen in de kleedkamer van Manchester United allemaal gebeurt."

Wraak Rooney

Een woedende Rooney, zoon van een bokser, probeerde direct al na afloop verhaal te halen bij Ronaldo. Ploeggenoten en veiligheidsagenten konden de 20-jarige aanvaller weerhouden van een wraakactie. Volgens The Sun had Rooney in de catacomben nog wel geschreeuwd: "De volgende keer dat ik Ronaldo zie, breek ik hem in tweeën."

De bekritiseerde Portugees bleef ook maandag rustig in alle commotie rond zijn persoon. "Waarom zou ik medelijden hebben met Wayne? Ik vind het helemaal niet jammer voor hem. Het was niet mijn fout, ik heb die overtreding toch niet gemaakt? Ik heb hem toch ook niet van het veld gestuurd? Dat heeft de scheidsrechter gedaan. Ik heb alleen tegen hem gezegd dat het een overtreding van Wayne was."

Verkopen

In de Engelse sensatiepers wordt het bestuur van Manchester United opgeroepen om de ongewenste Portugees zo snel mogelijk te verkopen. Ronaldo wil daar waarschijnlijk niet op wachten. Ondanks een contract dat tot medio 2010 doorloopt, heeft hij zijn zinnen gezet op een transfer naar Real Madrid. Rooney schijnt deze optie van harte toe te juichen.

Vrienden

Ronaldo wilde van geen vete met Rooney weten. "Geloof me, Wayne en ik zijn nog steeds vrienden. Na de wedstrijd hebben we ook normaal met elkaar gesproken. Hij heeft me ook gewoon gefeliciteerd. Al die ophef die nu wordt gemaakt, slaat nergens op.

Wayne heeft me ook gevraagd alle persverhalen in Engeland te negeren. Hij wil nog steeds graag met mij samenspelen, neem dat maar van mij aan."