BERLIJN - Met nog vier duels te spelen, zien de cijfers en statistieken van het WK voetbal in Duitsland er niet best uit. Tegen een stortvloed aan gele en rode kaarten en relatief weinig treffers staan alleen nog wel positieve bezoekersaantallen. De feitelijke gegevens bevestigen in elk geval de algemene indruk in de voetbalwereld dat het niveau van het WK tegenvalt.

De veelbekritiseerde arbitrage in Duitsland deelde in 60 duels tot dusver 293 gele kaarten uit en stuurde 27 spelers uit het veld. Dat is in beide gevallen een record voor een eindtoernooi om de wereldtitel. In 1982 in Spanje vielen in 52 wedstrijden nog maar 98 gele en vijf rode kaarten.

Doelpunten

Bij het WK in Duitsland is pas 138 keer gescoord. Het gemiddeld aantal treffers bedraagt daardoor een magere 2,30 per wedstrijd. Als de resterende vier wedstrijden minder dan vier doelpunten opleveren, gaat het toernooi de historie in als het WK met het laagste scoringsgemiddelde ooit. Dat dieptepunt behoort nu nog toe aan het WK in 1990 in Italië, dat niet meer dan 115 doelpunten te zien gaf in 52 wedstrijden, met een gemiddelde van 2,21.

Het totaalaantal toeschouwers bij de WK-wedstrijden in Duitsland ziet er wel goed uit. Ruim 3 miljoen mensen bekeken tot dusver de duels in de stadions, goed voor een gemiddelde van bijna 52.000 kijkers per wedstrijd. Alleen bij het WK in 1994 in de Verenigde Staten vielen de bezoekersaantallen hoger uit (gemiddeld bijna 70.000 toeschouwers per duel). Volgens de FIFA zijn die cijfers niet meer te verbeteren, omdat de Amerikaanse stadions veel groter dan elders ter wereld zijn.