BERLIJN - De Duitse international Torsten Frings mist mogelijk het duel met Italië dinsdag in de halve finales van het WK voetbal. De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft alsnog een officieel onderzoek ingesteld naar zijn rol in de massale vechtpartij na het gewonnen duel met Argentinië, vrijdag in Berlijn. Frings zou tegenstander Cruz een klap hebben gegeven.

De FIFA liet zondag aanvankelijk weten dat de tuchtcommissie geen strafzaken tegen Duitse spelers zou beginnen naar aanleiding van de ongeregeldheden. Mede op stevige aandrang vanuit het Italiaanse kamp kwam de FIFA daarop zondagavond terug. Een woordvoerder sprak van "nieuw bewijsmateriaal dat wijst op een actieve rol van Frings in de incidenten na de wedstrijd".

Nieuwe beelden

De Italiaanse krant La Repubblica klaagde als eerste na een grondige bestudering van nieuwe tv-beelden (ook) Frings als dader aan. Vrij snel liet de FIFA daarna weten dat de tuchtcommissie deze opnamen van het Berlijnse opstootje toch maar had opgevraagd. Waarschijnlijk op basis van deze beelden moet Frings nu alsnog op het matje komen.

De middenvelder en de Duitse voetbalfederatie (DFB) hebben tot maandag 13.00 uur de tijd om een schriftelijke verklaring in te leveren. De tuchtcommissie van de FIFA doet later die dag uitspraak in de zaak tegen Frings.

Rode kaart

Bij de rel in Berlijn kreeg de niet ingezette Argentijnse wisselspeler Leandro Cufré de rode kaart. Deze sanctie heeft dezelfde consequenties als een "normale" veldverwijzing. Dat de speler geen seconde in actie kwam doet in dat opzicht niet ter zake.

Ook ploeggenoot Maxi Rodriguez moet rekening houden met een schorsing nadat hij de Duitser Bastian Schweinsteiger een vuistslag had gegeven.

Provocaties

Volgens de Argentijnen maakte Tim Borowski zich schuldig aan provocaties en was hij daarmee de aanstichter van de ongeregeldheden. De Duitse speler, die een strafschop benutte, zag dat anders. "Onmiddellijk na de beslissing kwamen enkele Argentijnen met dreigende bewegingen op me af. Ze moeten nu niet zeggen dat ze niets hebben misdaan. Die jongens zijn echt geen heiligen."

Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA, zei woedend te zijn over de vrij massale vechtpartij in Berlijn. "Tegen degenen die dit hebben veroorzaakt zullen zeker maatregelen volgen. Dit kan echt niet. Verliezen hoort bij de sport. Als iedereen zich hier na een mislukte strafschoppenreeks gaat misdragen kan het een mooie boel worden."

Volgens Frings lag de schuld bij de Argentijnen. "Ze begonnen te schoppen. Ze toonden zich onsportief en waren slechte verliezers. Dat is het verhaal."