FRANKFURT - De toekomst van Carlos Alberto Parreira als bondscoach van het onttroonde Brazilië is nog ongewis. De veelbekritiseerde trainer wilde een dag na de uitschakeling door Frankrijk (0-1) in de kwartfinales van het WK niets kwijt over zijn persoonlijke situatie.

Feit is wel dat in het verleden geen enkele Braziliaanse bondscoach in functie mocht blijven na het mislopen van de wereldtitel. Wijlen Tele Santana stapte in 1982 zelf op, maar keerde later weer terug voor het WK in 1986. Parreira leidde Brazilië eerder in 1994 naar de wereldtitel. Hij wil pas bij terugkeer in zijn vaderland praten over zijn eigen functioneren.

Parreira deed zondag in Frankfurt een dramatische oproep aan de media om geen heksenjacht op hem of op zijn spelers te ontketenen. Hij nam zijn falende manschappen ook opzichtig in bescherming. "Ik maak niemand verwijten. We hebben nog steeds de beste spelers van de wereld en die blijven we steunen. Winnen of verliezen, we doen het allemaal samen."

Geen verklaring

Parreira had ook zondag nog geen verklaring voor de sensationele nederlaag tegen de Franse Haantjes. "Ik weet het antwoord op die vraag niet. Het is nog geen 24 uur geleden. We zijn nog bezig om de klap te verwerken. De wonden moeten nog helen." Parreira: "We hebben vier jaar de tijd om terug te komen. Ik ben ervan overtuigd dat de ster van Brazilië weer zal schitteren. We zullen uit ons as moeten herrijzen."

Volgens de Braziliaanse bondscoach is de prestatiedruk bij de nationale ploeg extreem zwaar. "We worden voortdurend door 800 journalisten op onze vingers gekeken. Zij hebben het verwachtingspatroon rond mijn ploeg veel te hoog opgeklopt. Alle realiteit was zoek."

Ronaldinho grootste teleurstelling

De Braziliaanse media riepen zondag Ronaldinho uit tot grootste teleurstelling van het WK. Dat ging Parreira veel te ver. "Hij is zeer getalenteerd, maar we hebben de wereldtitel natuurlijk niet door hem verloren. Iedereen verwachtte veel te veel van hem. We kunnen beter de aanhoudende kwaliteit van Zidane bij Frankrijk bewonderen. Hij speelde zaterdag tegen Brazilië misschien wel zijn beste wedstrijd in acht jaar."

Mede door twee treffers van Zidane won Frankrijk in 1998 het WK in eigen land door in de finale Brazilië met 3-0 te verslaan.