GELSENKIRCHEN - De vertrekkende Engelse bondscoach Sven-Goran Eriksson kon maar moeilijk leven met de uitschakeling van zijn ploeg in de kwartfinale op het wereldkampioenschap voetbal. "Dit is erg pijnlijk", zei de Zweed na het duel met Portugal. "We hebben zo vaak op strafschoppen geoefend. Ik weet niet wat we er nog meer aan konden doen."

Eriksson vond de nederlaag niet terecht. "Ik denk dat wij meer verdienden. Maar helaas. Het spijt me zeer."

Feliciteren

Succescoach Luiz Felipe Scolari genoot volop. "Dit duel had alles in zich wat voetbal zo mooi maakt", aldus de Braziliaan."Ik moet Engeland feliciteren met het goede spel. Na de rode kaart voor Wayne Rooney hadden wij het niet gemakkelijk. Verder dan afstandsschoten kwamen we niet."

De Portugese coach moet het in de halve finale gaan doen zonder Petit. De middenvelder kreeg in de kwartfinale tegen Engeland een gele kaart. Ook in de achtste finale tegen Nederland ontving hij al een gele prent. Costinha en Deco keren daarentegen terug van een schorsing.

Vol vertrouwen

Cristiano Ronaldo benutte zondagavond de beslissende strafschop. "Ik wist dat ik zou scoren", zei hij na afloop. "Ik was vol vertrouwen. Net als iedereen ben ik dolblij. We gaan naar de halve finale."

Figo onzeker

Het is nog niet duidelijk of Luis Figo woensdag mee kan spelen tegen Frankrijk. De 33-jarige aanvoerder viel in het kwartfinaleduel kort voor tijd uit met een dijbeenblessure. "Ik hoop dat ik op tijd hersteld ben", aldus Figo. "Ik heb nog een aantal dagen de tijd om te herstellen. Het wordt hoe dan ook een zware wedstrijd voor ons."