GELSENKIRCHEN - Luiz Felipe Scolari is de eerste bondscoach die, nadat hij een WK won, op het eerstvolgende wereldkampioenschap de halve finale bereikte met een ander land. In 2002 maakte hij Brazilië wereldkampioen, zaterdag loodste hij Portugal ten koste van Engeland naar de laatste vier. Dat lukte nog geen enkele trainer eerder.

De Nederlander Guus Hiddink was daar wel dichtbij. Zowel met het Nederlands elftal (1998) als met Zuid-Korea (2002) strandde hij in de halve eindstrijd.

Scolari breidde eveneens zijn lange WK-zegereeks verder uit. In totaal zat hij nu twaalf WK-duels op de bank. Hij won ze alle twaalf, zeven met Brazilië en vijf met Portugal.

Ook doelman Ricardo vestigde zaterdag een record. Hij stopte in de strafschoppenreeks de inzetten van drie spelers: Frank Lampard, Steven Gerrard en Jamie Carragher.

Tot dusverre wisten keepers op wereldkampioenschappen hooguit twee strafschoppen te keren in een reeks. De Duitser Harald Schumacher en de Argentijn Sergio Goycoechea lukte dat zelfs twee keer.