BERLIJN - De arbitrage op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland is beter dan ooit geweest. Dat zei vrijdag Angel Maria Villar, hoofd van de scheidsrechterscommissie van de wereldbond FIFA. Hij wierp beschuldigingen over het bedroevende niveau van de scheidsrechters verre van zich.

Villar meende dat in 90 procent van de wedstrijden in Duitsland gewoon goed is gefloten. "Er zijn veel minder ernstige blessures dan vier jaar geleden op het WK in Japan en Zuid-Korea. De meeste wedstrijden verlopen sportief", aldus Villar.

Hij gaf een pluim aan de grensrechters. "Zij doen het goed; er zijn vaker doelpunten gemaakt omdat de assistent de vlag niet omhoog stak", aldus Villar.

Blatter

Hij kapittelde met zijn analyse ongevraagd zijn baas bij de FIFA, Joseph Blatter en Franz Beckenbauer, de voorzitter van het organisatiecomité. Zij uitten de afgelopen week veel kritiek op de arbitrage. De Engelsman Graham Poll en de de Rus Valentin Ivanov kregen er publiekelijk van langs omdat ze zoveel gele en rode kaarten trokken.

"Natuurlijk zijn er fouten gemaakt. Dat is menselijk. Maar Poll en Ivanov zijn in mijn ogen nog altijd uitstekende scheidsrechters", zei Villar die ook voorzitter van de Spaanse voetbalbond is en oud-international. In zijn actieve carrière zag hij één keer een rode kaart. Dat was toen hij Johan Cruijff tijdens een wedstrijd in het gezicht sloeg.