BERLIJN - De aanstelling van een psycholoog werd niet bepaald met gejuich ontvangen, maar juist deze zet van bondscoach Jürgen Klinsmann lijkt het geheim achter het onverwacht succesvolle optreden van Duitsland op het WK. Na veel kritiek in de aanloop naar het toernooi wordt het gastland nu zelfs bestempeld als favoriet voor de titel. Ook de confrontatie vrijdag tegen Argentinië wordt met vertrouwen tegemoet gezien.

"We hebben de juiste manier gevonden om ons af te sluiten voor alle verhalen en commotie op de dagen dat we niet spelen", lichtte verdediger Christoph Metzelder de aanpak toe. "We krijgen hierdoor niet de kans om na te gaan denken over ons goede spel en ook niet dat we er al zijn. Het houdt ons hongerig naar meer."

Volgens Metzelder wordt op de dag van de wedstrijd op de juiste manier de spanning opgebouwd. De spelers krijgen filmpjes met hoogtepunten van hun duels voorgeschoteld en luisteren naar opzwepende muziek. "We laten ons daarna nog verder opwarmen door het geweldige publiek. De fans zijn echt geweldig. We zijn er in geslaagd alle euforie in ons op te nemen en er profijt uit te halen. Dit heeft ons iedere wedstrijd beter gemaakt."

Psycholoog

De aanstelling van een psycholoog was één van de eerste acties van bondscoach Jurgen Klinsmann. Het Duitse elftal zat in een dip na een moeizame periode onder Rudi Völler. Met de hulp van Hans-Dieter Hermann van de Universiteit van Heidelberg wilde Klinsmann zijn spelers leren met de druk om te gaan. De aanloop naar het WK verliep niet bepaald voorspoedig, maar op het juiste moment lijkt die aanpak zich nu toch uit te betalen.

Mentaal

Bij alles wat Klinsmann doet staat het mentale aspect voorop. Zo koos hij voor een geïsoleerd hotel in de stille linkerhoek van Berlijn. De coach heeft het fans onmogelijk gemaakt de spelers tijdens hun voorbereiding uit de concentratie te halen. Ook de keuze voor de Duitse hoofdstad als thuisbasis heeft Klinsmann bewust gedaan, want in Berlijn wordt immers op 9 juli de finale gespeeld.

"Onze aanpak met bijvoorbeeld de filmpjes heeft geholpen om de juiste emoties bij de spelers los te maken. We proberen ook voor vrijdag met nog een aantal nieuwe trucjes te komen om ervoor te zorgen dat het juiste enthousiasme er weer zal zijn", aldus assistent-coach Joachim Löw.