ZEIST - Marco van Basten blikte woensdag met gemengde gevoelens terug op het wk. De bondscoach is tevreden over de geleverde arbeid en blijft van mening dat zijn elftal progressie heeft geboekt. "Maar uiteraard ben ook ik teleurgesteld over de snelle uitschakeling. Ik heb een traantje moeten wegpinken."

Kwalijk nemen doet Van Basten zichzelf niets. De bondscoach beoordeelt zijn optreden met een ruime voldoende. "Ik geef mezelf een zeven."

Contractverlenging

Van Basten heeft nog niet nagedacht over een eventuele contractverlenging bij de KNVB. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de bond, wil de bondscoach graag tot 2010 vastleggen. De huidige verbintenis van Van Basten loopt af na het Europees kampioenschap van 2008, in Zwitserland en Oostenrijk.

"Ik heb er nog niet over nagedacht", aldus Van Basten. "Ik ben nu druk met het afsluiten van de achterliggende periode. Maar ik vind het wel een mooi gebaar van de KNVB. Het is een teken dat ze tevreden zijn."

Van der Sar

De bondscoach zei ook verder te willen gaan met doelman Edwin van der Sar. "Ik zou het prettig vinden als hij bij de groep blijft", aldus Van Basten. "Van der Sar is niet alleen een fantastische keeper, maar ook een uitstekend aanvoerder."

Van Basten heeft de doelman inmiddels benaderd om aan te blijven bij het nationale elftal. "Ik heb het hem gevraagd. Maar hij twijfelt nog. Van der Sar wil met zijn club Manchester United graag prijzen winnen. Maar hij is wel 35 en hij weet nog niet of hij dat nog kan en wil combineren met het Nederlands elftal. Daar wil hij nog over nadenken."

Verleden tijd

Van Basten heeft er geen spijt van dat hij Edgar Davids niet heeft geselecteerd voor het wereldkampioenschap voetbal. De coach van het Nederlands elftal vindt de speler van Tottenham Hotspur niet goed genoeg meer.

Tijdens het kampioenschap kwam Van Basten tot de conclusie dat hij 'kuitenbijtertjes' miste in zijn spelersgroep. "Maar Jan Wouters selecteer ik ook niet meer. Dat is óók verleden tijd."

Van Basten noemde de middenvelder wel een goede speler: "Maar zijn vorm in het afgelopen seizoen was niet dusdanig goed dat wij vonden dat we hem mee moesten nemen. Daar sta ik nog steeds helemaal achter."