DORTMUND - Heel Afrika juicht dinsdag voor Ghana. De 'Black Stars' zijn bij het WK voetbal in Duitsland nog de enige hoop van het continent, dat met vijf deelnemende landen aan het toernooi begon.

De ploeg van de voormalige Vitesse-aanvaller Matthew Amoah staat in de achtste finales voor een loodzwaar karwei. Titelhouder Brazilië is in Dortmund (17.00 uur) de prominente tegenstander.

Ghana moet het tegen de Zuid-Amerikanen stellen zonder middenvelder Michael Essien. De strateeg van de ploeg is geschorst. Daarentegen keren Asamoah Gyan en Sulley Ali Muntari terug van een uitsluiting. Na opeenvolgende overwinningen op Tsjechië (2-0) en Verenigde Staten (2-1) heeft Ghana tegen de titelfavoriet niets te verliezen. "We kunnen zonder druk spelen", meent de Servische bondscoach Ratomir Dujkovic.

Robinho

Bij Brazilië is Robinho (dijbeen) niet beschikbaar. Adriano, gepasseerd voor het laatste groepsduel met Japan (4-1), is waarschijnlijk zijn vervanger. In de middenlinie zijn Emerson en Zé Roberto nog niet zeker van hun plaats. Juninho en Gilberto Silva hebben in de groepsfase hun kandidatuur gesteld.

Spanje

In de achtste en laatste wedstrijd van de tweede WK-ronde speelt Spanje in Hannover tegen Frankrijk (21.00 uur). De Spaanse bondscoach Louis Aragones brengt twee wijzigingen aan in zijn basisteam, ondanks drie zeges in de groepsronde. Aanvoerder Raul neemt voorin op zijn 29e verjaardag de plaats in van Luis Garcia. Cesc Fabregas lost op het middenveld Marcos Senna af.

Zidane

Bij Frankrijk keert de afzwaaiende Zinedine Zidane terug van een schorsing. Ook Eric Abidal kan weer rekenen op een basisplaats. Bondscoach Raymond Domenech houdt vast aan zijn systeem met de twee spitsen Henry/Trezeguet.