AMSTERDAM - Ongeveer de helft van de Nederlanders (51 procent) vindt de uitschakeling van Oranje op het WK voetbal onterecht. Volgens velen (83 procent) heeft de Russische scheidsrechter Valentin Ivanov te veel kaarten getrokken. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

Een ruime meerderheid van de ondervraagden (69 procent) is teleurgesteld door de uitschakeling van het Nederlands elftal, al hadden drie op de vijf kijkers (60 procent) de nederlaag wel zien aankomen. Een derde (34 procent) had gerekend op een overwinning voor Oranje. Een meerderheid van degenen die de wedstrijd hebben gezien, vindt dat bondscoach Marco van Basten niets te verwijten valt.

Vertrouwen

Bijna driekwart van de ondervraagden (74 procent) is het erover eens dat hij het maximale uit het elftal heeft gehaald. Ook de spelers genieten nog veel vertrouwen; bijna twee derde (64 procent) meent dat dit elftal een goede kans maakt over twee jaar Europees kampioen te worden.

Ondanks de nederlaag tegen Portugal zegt 59 procent van de Nederlanders naar de WK-wedstrijden te blijven kijken. Een groot deel van de voetbalfans is dan voor Argentinië (27 procent) en ongeveer één op de acht (13 procent) hoopt op een overwinning voor het Australische elftal met bondscoach Guus Hiddink.