NEURENBERG - Hij mocht terugkijken op vier goede wedstrijden, maar Robin van Persie had zondag in Neurenberg geen enkele reden om zich daarover te verheugen. "Ik had maar één doel: Wereldkampioen worden", sprak hij ontgoocheld na de uitschakeling door Portugal (1-0) in de tweede ronde van het WK.

De vleugelaanvaller van Arsenal kon een uur na afloop nog niet nuchter terugblikken op het duel. "Ik weet het nog niet, ik ben nog te emotioneel om te analyseren. Ik heb me nog nooit zo gevoeld als nu. Dat is vreemd, heel vreemd. Het is een onbeschrijfelijk klotengevoel."

Van Persie sprak voor zichzelf, maar zijn gevoelens golden ook voor zijn ploeggenoten. "Ik voelde dat er iets moois aan het groeien was", zei Dirk Kuijt. "Het toernooi begon eigenlijk vandaag pas en dan is het na één wedstrijd al voorbij." Hoe dat kwam, Kuijt kon het niet verklaren. "We waren een lekker team. Misschien met wat minder kwaliteit dan voorheen als je kijkt naar jongens als Kluivert en Davids, die er nu niet bij waren. Maar we gingen wel voor elkaar door het vuur."

Ivanov

Scheidsrechter Ivanov moest het uiteraard ontgelden bij de Oranjespelers, maar ze gaven hem niet de schuld van de nederlaag. "We hebben gewoon verzuimd te scoren, klaar", was verdediger André Ooijer duidelijk. "Ik kan de scheidsrechter verwijten maken, of de Portugezen, maar dat is onzin. Het hoort gewoon bij het spel. We zijn geen kleine kinderen."

Ivanov liet het duel ontsporen met zijn stortvloed aan gele en rode kaarten. De Rus verpestte volgens aanvoerder Edwin van der Sar de wedstrijd. "Als een arbiter niet goed is, houden de spelers zich al snel niet meer met fairplay bezig", sprak de doelman van Oranje.

Twee jaar geleden was ook Portugal de onneembare hindernis voor Nederland, toen in de halve finale van het Europees kampioenschap. "Toen waren we kansloos, nu niet", vond Giovanni van Bronckhorst.

Van Bronckhorst

De verdediger van Barcelona had voor zijn ploeg veel kansen geteld, met als 'hoogtepunten' de bal van Cocu op de lat en de uitbraak van Kuijt, die werd gestuit door doelman Ricardo. "Daar had er wel één van in het doel gemoeten", vond Van Bronckhorst.

De vleugelverdediger betreurde de hoofdrol die arbiter Ivanov speelde. "Als hij consequenter en strenger had gefloten, was het nooit zo uit de hand gelopen. Dit soort wedstrijden zijn op leven en dood. Je gaat dan altijd op 100 procent de duels in, 80 procent is niet genoeg."

"We kunnen onszelf minder verwijten maken dan de scheids", vond zijn clubgenoot Mark van Bommel. De middenvelder kreeg een kopstootje van Figo, die daarvoor geel kreeg. "Voor een kopstoot geef je rood", meende Van Bommel, die het afscheid van het WK een 'triest einde' van een mooi seizoen noemde. Met Barcelona won Van Bommel dit jaar de landstitel en de Champions League.

Van Persie

Wat resteerde voor Oranje was de kater, die enorm is. "Ik was alleen maar bezig met een finaleplaats", zei Van Persie. De oud-Feyenoorder kan persoonlijk bogen op een sterk toernooi. Maar ja. "Dat persoonlijke telt niet, dat leeft nu niet bij mij. Ik had maar één doel. Als je er hier op zo'n manier uitvliegt, dan tellen die vier mooie wedstrijden echt niet meer mee."