BERLIJN - Eén dag na de kwalificatie voor de kwartfinale heeft reservedoelman Oliver Kahn voor onrust gezorgd in het Duitse kamp. De sluitpost van Bayern München vertelde zondag aan het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat hij nog steeds wacht op een verklaring van bondscoach Jürgen Klinsmann, die als doelman de voorkeur gaf aan Jens Lehmann.

"Normaal gesproken geef je dan een uitgebreide verklaring", zei een verbitterde Kahn. "Aangezien hij me er nog geen heeft gegeven, zal er ook wel geen verklaring zijn."

De Duitse televisie toonde zaterdag beelden waarop een chagrijnige Kahn te zien was op de reservebank. Zijn slechte humeur viel moeilijk te rijmen met de uitbundige stemming op de tribunes van de Allianz Arena. Op dat moment stond Duitsland namelijk ruim voor tegen Zweden (eindstand: 2-0).

"Elke wandeling naar de bank doet pijn", bekende Kahn. "Tot voor kort was ik ervan overtuigd dat ik in actie zou komen tijdens het WK. Nu kijk ik de wedstrijd, probeer ik een indruk te krijgen van de prestatie en dan verdwijn ik zo snel mogelijk in de kleedkamer."

Kahn had slechts een vage verklaring gehoord over de reden waarom hij gepasseerd werd. Zijn concurrent Lehmann zou "een fractie" beter zijn. "Het spijt me, maar vervang je een doelman die jarenlang de eerste keus was en op een constant niveau presteert, puur omdat een andere keeper een fractie beter is? Dat is geen rechtvaardiging. De laatste twee jaar speel ik goed op topniveau. Ik deed 't goed in de Champions League, won met mijn club de landstitel en de beker en heb een immense toernooi-ervaring."

De conclusie is volgens Kahn dan ook duidelijk: "Er was totaal geen reden om mij te vervangen." Duitsland speelt vrijdag tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK voetbal.