NEURENBERG - De Hauptmarkt in Neurenberg stroomt zondagmiddag langzaam vol met Oranjefans. Rond 14.30 uur waren er volgens een schatting van de Duitse politie ruim 10.000 mensen in het centrum van de stad, waar de supportersvereniging het Nederlandse feest organiseert.

De sfeer is gemoedelijk en rustig. Volgens een woordvoerster van de politie hebben zich in de nacht van zaterdag op zondag geen ongeregeldheden met Nederlandse fans voorgedaan. De verwachting is dat het halverwege de middag echt druk zal worden in Neurenberg, aangezien het Nederlands elftal op het wereldkampioenschap voetbal pas om 21 uur aantreedt tegen Portugal. Vooralsnog worden rond 30.000 Nederlanders verwacht.

In tegenstelling tot Frankfurt, waar het supportersfeest buiten het centrum was, zullen de Oranjefans zich zondag vrijwel allemaal verzamelen in het stadscentrum. Op de Hauptmarkt worden ze vermaakt met muziek, artiesten en worden ze toegesproken door onder anderen de burgemeester van Neurenberg, directeur betaald voetbal van de KNVB Henk Kesler en Erica Terpstra, voorzitter van NOCNSF.

Aan het einde van de middag gaan de supporters in de zogeheten Oranjeparade op weg naar het stadion. Mensen zonder kaartje haken onderweg af en gaan het duel ergens in het centrum op een van de grote beeldschermen bekijken. De KNVB verwacht zondag 10.000 tot 15.000 Nederlanders in het stadion voor het duel in de achtste finales van het WK.