NEURENBERG - Met een geheimzinnige glimlach verliet Marco van Basten zaterdagavond het stadion van Neurenberg. De bondscoach hield tijdens de laatste training voor het duel van zondag met Portugal in de achtste finales van het WK keurig geheim met welk team hij begint.

"Ik wil mijn ploeg nu nog niet prijsgeven", lichtte Van Basten toe. "Mijn spelers weten de opstelling ook nog niet. Zij moeten ook tot zondag wachten. Ik maak de basisploeg tijdens een groepsgesprek bekend. Daarvoor licht ik sommige jongens alvast in."

De kans is groot dat Ruud van Nistelrooij en Mark van Bommel al voor het groepsgesprek bij de bondscoach mogen komen. Beide spelers maakten vrijdag op de training geen deel uit van de basisformatie. Ze zijn hun positie waarschijnlijk verloren aan Dirk Kuijt en Rafael van der Vaart.

Ontevreden

Van Basten bevestigde nogmaals dat hij ontevreden is over de manier waarop Oranje aanvalt. "Dat moet tegen Portugal beter. We hebben voorin meer power nodig", speculeerde de bondscoach alvast een beetje over de rentree van Kuijt in de basisformatie.

De bondscoach is wel tevreden over de manier waarop zijn ploeg verdedigt. "We maakten volgens velen deel uit van de poule des doods van dit toernooi. Toch hebben we heel weinig kansen weg gegeven. Dat geeft hoop voor de ontmoeting met Portugal."

Counteren

Oranje won slechts één van de in het totaal negen wedstrijden tegen Portugal. "Dat komt omdat wij vaak alleen maar aanvielen en hen lieten counteren. Dat zal nu niet gebeuren", voorspelde Van Basten die als bondscoach slechts één van de 24 interlands verloor.

Bondscoach Felipe Scolari van Portugal won al tien WK-duels op rij. Vier jaar geleden loodste hij Brazilië met zeven overwinningen naar de wereldtitel. Portugal leed in de drie groepswedstrijden op het WK in Duitsland tot dusver geen nederlaag.

Scolari doet tegen Oranje weer een beroep op Valente, Pauleta, Deco, Maniche en Ronaldo. Deze vijf spelers ontbraken in de laatste ontmoeting met Mexico omdat ze al een gele kaart op zak hadden.

Buitenspelers

Zowel Van Basten als Scolari heeft grote verwachtingen van de beide buitenspelers. Bij Oranje moeten Robin van Persie en Arjen Robben het verschil malen. Scolari is erg tevreden over Luis Figo en Cristian Ronaldo.

Oranje verloor twee jaar geleden in de halve finale van het EK voor het laatst van Portugal. Giovanni van Bronckhorst kon toen niet voorkomen dat Figo tot man van de wedstrijd werd verkozen. Hoewel Van Basten weinig wilde toegeven, was hij over een ding wel duidelijk. "Giovanni speelt."

Vermoedelijke opstellingen Nederland: Van der Sar; Heitinga, Ooijer, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van der Vaart, Sneijder en Cocu; Van Persie, Kuijt en Robben.

Portugal: Ricardo; Miguelo, Meira, Carvalho en Valente; Costinha, Deco en Maniche; Figo, Pauleta en Ronaldo.