NEURENBERG - Luiz Felipe Scolari heeft een droom. De bondscoach van Portugal wil net als vier jaar geleden met Brazilië de wereldtitel winnen. Op weg naar de finale in Berlijn stuit 'Big Phil' zondagavond in Neurenberg op het Nederlands elftal. "Dat is een wedstrijd die door één doelpunt of strafschoppen wordt beslist."

Scolari deed zijn voorspelling zaterdag voor de training van Portugal in Neurenberg. Hij droeg een shirt van de nationale ploeg en glom toen naar zijn laatste tien wedstrijden op een WK werd gevraagd. Vier jaar geleden won hij met wereldkampioen Brazilië zeven duels op rij. Op de eindronde in Duitsland staat de teller met Portugal alweer op drie.

Eenvoudig

Hoe kan een coach tien achtereenvolgende duels op een WK winnen? "Dat is heel eenvoudig", stelde Scolari. "Je moet altijd een doelpunt meer dan de tegenstander maken. Dat zal tegen Nederland een moeilijke opgave worden. Ik vind dat Van Basten een goede ploeg heeft opgebouwd."

Scolari en Portugal bedwongen Oranje twee jaar geleden tijdens de halve finales van het EK in Portugal: 2-1. "Maar het Nederlands elftal heeft nu een heel andere ploeg. Beide teams verschillen elkaar weinig. Het wordt echt geen 2-0."

Beste formatie

Scolari bevestigde dat Deco, Pauleta, Ronaldo, Valente en Costinha terugkeren in de basisformatie. Het vijftal ontbrak tijdens de laatste wedstrijd tegen Mexico (2-1) omdat ze in duels met Iran en Angola een gele kaart hadden gekregen. Tegen Oranje spelen we uiteraard met onze beste formatie", sprak Scolari. "Beide ploegen zijn heel erg aan elkaar gewaagd."

Vermoedelijke opstelling Portugal: Ricardo; Miguel, Meira, Carvalho en Valente; Costinha, Deco en Maniche; Figo, Pauleta en Cristiano Ronaldo.