MUNCHEN - Spanje heeft in de groepsfase van het WK voetbal de meeste spelers gebruikt. Bondscoach Luis Aragones zette in de drie duels 22 voetballers uit zijn 23-koppige selectie in. Het speelde mee dat Aragones vrijdag tegen Saudi-Arabië zijn tweede elftal liet opdraven. Alleen derde doelman José Manuel Reina heeft nog geen minuut bij Spanje in het veld gestaan.

Kroatië gebruikte de minste spelers in de drie wedstrijden in de voorronde, zestien spelers. Marco van Basten liet bij Nederland 19 spelers opdraven. Kromkamp, Vennegoor of Hesselink en de twee reservekeepers Stekelenburg en Timmer kwamen niet in actie. Portugal, zondag tegenstander van Oranje in de kwartfinales, zette één speler meer in.

Petkovic

De 32 deelnemende landen arriveerden met 735 speler in Duitsland. Dat aantal had één hoger moeten liggen. Bij Servië en Montenegro bleef Dusan Petkovic, zoon van de bondscoach, thuis na de felle kritiek op zijn uitverkiezing. In totaal kwamen 151 spelers in de eerste ronde van het WK niet in actie. Zestien landen keren huiswaarts na de groepswedstrijden. Die 16 landen lieten 79 spelers alle wedstrijden van de bank bekijken voor ze weer vertrokken.