HANNOVER - Dat Zuid-Korea met bondscoach Dick Advocaat zeker de WK-finale moest halen, was een belachelijke uitspraak van de topman van de voetbalbond. De Hagenaar zelf was voorzichtig met als voorlopig doel een plaats in de tweede ronde, maar Zuid-Korea faalde vrijdagavond in groep G hopeloos tegen Zwitserland: 0-2. Einde toernooi en een hele natie in rouw. Guus Hiddink had met een vierde plek vier jaar terug dus toch een voetbalwonder verricht.


Frei schoot de WK-droom van Advocaat definitief aan diggelen

Advocaat wist waar hij aan begon met zijn Aziatisch avontuur, na het succes van Hiddink. Toch liep hij na de winst tegen Togo (2-1) en de remise tegen Frankrijk (1-1) op koers voor een langer verblijf in Duitsland. Een zege tegen Zwitserland was voldoende, zelfs een gelijkspel kon nog redding brengen. Maar Frankrijk voorkwam door een zege tegen Togo alsnog een vroegtijdige aftocht.

Radeloos

Tegen Zwitserland zag het er al meteen somber uit voor Zuid-Korea. De Zwitsers domineerden en de Aziaten kregen geen moment grip op de wedstrijd. In de eerste helft maakte vooral de Zwitserse spelmaker Hakan Yakin de Koreanen radeloos. Bondscoach Koebi Kuhn gunde hem zijn eerste basisplaats sinds negen maanden.

Yakin maakt zijn uitverkiezing meer dan waar, vooral door zijn fraaie traptechniek. In de 23e minuut kopte de beresterke Philippe Senderos (Arsenal) raak na een prima vrije trap van de middenvelder. In het luchtgevecht raakte zowel Senderos als zijn belager Chou Jin-Seyl gewond aan het hoofd, maar beiden konden verder spelen. Daarna was Yakin zelf nog het dichtst bij 2-0, maar via een Koreaanse verdediger ging zijn schot net naast.

Rare capriolen

De ploeg van Advocaat speelde tot de veertigste minuut eigenlijk niet mee. Middenveld en verdediging redden het niet tegen de fysiek sterke Zwitsers. Maar vreemd genoeg gaf het elftal van aanvoerder Johann Vogel de wedstrijd in de laatste minuten voor rust uit handen. Zwitserland mocht zelfs blij zijn dat het geschutter achterin, met wat rare capriolen van doelman Zuberbühler, onbestraft bleef. Lee Chun-Soo, Kim Yin-Kyu, Park Chu-Young hadden Zuid-Korea naar 1-1 kunnen schieten. Toch kreeg Zwitserland ver in blessuretijd nog de beste kans; aanvaller Frei miste in vrije koppositie.

In de tweede helft zakte Zwitserland wat in, maar Zuid-Korea bleef ondermaats. De wil was er wel, maar niets lukte. In de 64e minuut ontsnapte Zuid-Korea nog door een knal van Frei op de kruising. In de 77e minuut scoorde de Zwitser wel, al was het in buitenspelpositie; 2-0. Advocaat ontplofte op de bank. Hij wist dat het toernooi er op zat.

Schouderblessure

Het is twijfelachtig of Philippe Senderos met Zwitserland kan aantreden in de achtste finale tegen Oekraïne. De verdediger liep vrijdagavond een ontwrichte schouder op. Hoewel zijn uit de kom geschoten arm snel kon worden teruggezet is het kapsel flink beschadigd. De maker van het eerste doelpunt heeft volgens bondscoach Kuhn veel pijn. "We zullen het zaterdag verder bekijken. Op dit moment ziet het er slecht uit."