RIJSWIJK - De twee Zwolse kunstenaars die met een oranje tank de thuisbasis van het Nederlands elftal in Zuid-Duitsland wilden bereiken, zijn vrijdagmiddag tussen Emmerich en Wesel van de weg gehaald. De Duitse politie kon de stunt wel waarderen, maar vreesde dat het oude legervoertuig te veel oponthoud op de weg zou veroorzaken. Dat heeft een woordvoerder van het tweetal gezegd.

Wim Holsappel en Willem Alkema zijn volgens zegsman Bert Frölich redelijk tevreden. "Het is een geslaagde actie geweest. Ze hebben veel aandacht gekregen. Ze hadden alleen op zijn minst Neurenberg willen bereiken", aldus Frölich. In die stad speelt Oranje zondagavond in de achtste finale van het wereldkampioenschap tegen Portugal.

Passagier in de met oranje plastic beklede Amerikaanse M8-tank was oud-international Willy van de Kerkhof. Holsappel en Alkema namen hem mee als geheim wapen "om het zwakke middenveld te versterken". Van de Kerkhof maakte in 1974 deel uit van de WK-selectie van Oranje maar speelde tijdens dat toernooi, dat ook in Duitsland werd gehouden, geen minuut.