DUSSELDORF - Halverwege het WK voetbal maakt de Duitse politie een tevreden indruk. De grootscheepse campagne tegen de ergste vechtersbazen uit de voetbalwereld lijkt vruchten af te werpen. Bij de anti-hooligancentrale in Düsseldorf verklaarden ze vrijdag heel tevreden te zijn over het verloop van het toernooi in Duitsland.


De grootscheepse campagne tegen de ergste vechtersbazen uit de voetbalwereld lijkt vruchten af te werpen

In de centrale zijn dagelijks 150 agenten bezig informatie te verzamelen over gewelddadige fans. Ook vertegenwoordigers van de 32 deelnemende landen doen daar aan de overleggen mee. De centrale staat nog eens met 500 buitenlandse experts in verbinding.

Vrijdag kwamen er enkele cijfers naar buiten van de Duitse politie. In de deelstaat Nordrhein-Westfalen zette de politie dagelijks 5400 agenten in. Op de dag van Duitsland - Polen waren dat er zelfs 9000. In totaal zijn in dat gebied zo'n 500 mensen opgepakt voor strafbare feiten. Daarbij ging het vooral om geweldsplegers, zakkenrollers en oplichters.

In München zijn sinds de start van het WK 4000 agenten ingezet. Ondanks het hoge aantal van vier duels en de mensenmassa bij de diverse fanfeesten werden er slechts 70 geweldsdelicten en drie overvallen genoteerd. In München werden 365 mensen opgepakt. "Het gedrag van de fans is lovenswaardig", gaf een veiligheidswoordvoerder aan.

KNVB

Namens de KNVB is Bert van Oostveen tijdens het WK projectleider. De plaatsvervangend directeur betaald voetbal kan het rustige toernooi wel verklaren. "Er zijn nog nauwelijks 'grote' wedstrijden geweest, met twee risicolanden. Duitsland-Polen was er zo één. De organisatie in Duitsland is ook strakker en beter dan bij voorgaande toernooien en de voorbereidingstijd is langer geweest. Bovendien zijn er sinds 1998 veel maatregelen tegen hooligans genomen die effect sorteren."

Zo werden in Engeland voor het WK de paspoorten van veroordeelde voetbalvandalen ingenomen en de onderlinge communicatie van de Europese politiemensen is verbeterd. "In Nederland zijn we al jaren gewend om verkochte kaarten voor zo'n groot toernooi te screenen op stadionverboden, dat zien we steeds meer andere landen ook doen."

Bij het vorige WK in Europa, in Frankrijk in 1998, kwam het onder meer in Marseille tot enkele heftige ongeregeldheden. "Die hebben we hier niet gezien, maar in Frankrijk hadden ze ook een etnische achtergrond. Dat stond gedeeltelijk los van het voetbal, nu zijn er in Franse voorsteden nog steeds wel eens rellen."

De voorbereiding is grondig geweest, vindt Van Oostveen. "Wij zijn in november al in Duitsland geweest om te overleggen met onder meer de ambassade en het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken en in januari zijn we nog een keer langs alle speelsteden geweest."

De houding van de Duitse politiemensen draagt bij aan een vreedzaam toernooi. "Ik heb een tijdje in Duitsland gewerkt en ik had ze veel strenger verwacht. Ze zijn uitermate tolerant. Bij de eerste Nederlandse groepswedstrijden in Leipzig en Stuttgart heb ik carnavalesk gedrag gezien dat de Duitse politie normaal niet zou accepteren. Nu ondergingen de agenten het met een glimlach. Dat vond ik heel knap. Wat dat betreft maakt Duitsland de WK-slogan 'Welkom bij vrienden' zeker waar."