BERLIJN - Precies op de helft van het WK voetbal in Duitsland is de balans voor de wereldvoetbalbond FIFA meer dan positief. Zowel op sportief als op organisatorisch gebied kan het toernooi de toets der kritiek moeiteloos doorstaan, zo liet voorzitter Sepp Blatter vrijdag in Berlijn weten.

"Er heerst overal in Duitsland een indrukwekkende WK-sfeer", legde de Zwitser tevreden uit. "Zo'n geweldige voetbalstemming hing in 1998 in Parijs en in 2002 in Seoul destijds ook. Maar niet in het hele gastland. De hele FIFA-delegatie en ik persoonlijk ook hebben werkelijk het gevoel dat we hier onder vrienden zijn."

Hongerig

Blatter prees het niveau van de meeste wedstrijden in de groepsronde. "Het was een goede zet van de FIFA om alle nationale competities wereldwijd voor 14 mei te laten eindigen of stopzetten. Daardoor zijn de meeste spelers weer hongerig naar de bal en verlangen ze niet meer naar vakantie."

Blatter betreurde wel dat de vertrouwde grootmachten uit Europa en Zuid-Amerika niet meer onder druk zijn gezet door de opkomende landen uit Azië en Afrika. Minpunten voor de FIFA waren ook het geruzie bij Togo over de WK-premies, de schorsing van bestuurslid Bhamjee (Botswana) wegens illegale kaartverkoop en de black-out bij de Engelse arbiter Poll, die de Kroaat Simunic pas na zijn derde gele kaart uit het veld stuurde.

Zuivere doelpunten

Blatter gaf eveneens toe dat twee zuivere doelpunten ten onrechte niet waren toegekend, omdat de arbitrage kennelijk niet had gezien dat de bal de doellijn had gepasseerd. Dat was het geval in de wedstrijden Argentinië - Ivoorkust (2-1) en Frankrijk - Zuid-Korea (1-1).

"We blijven investeren in technologie die ons in dit soort situaties behulpzaam kan zijn. Een camerasysteem op de doellijn of een chipbal behoren nog steeds tot de mogelijkheden. Televisiebeelden zullen we echter nooit gebruiken, omdat de camerapositie de realiteit kan vertekenen."