TITISEE - Theo Lucius, Mario Melchiot, Nigel de Jong, Khalid Boulahrouz, John Heitinga, Jan Kromkamp en Kew Jaliens hebben één ding gemeen. Ze speelden allemaal als rechterflankverdediger onder bondscoach Marco van Basten. De trainer zoekt al sinds zijn aantreden naar de meest geschikte kandidaat, maar blijft twijfelen.

Ook op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland schoof Van Basten al veelvuldig met rechtsbacks. Hij begon in zijn voorbereiding met Kromkamp, schakelde vervolgens over op Heitinga en gebruikte daarna ook nog Boulahrouz en Jaliens op de meest wisselende positie in het elftal.

1988

"Ik verbaas me daar ook wel over" zegt Berry van Aerle. De oud-international was jarenlang een vertrouwd gezicht aan de rechterkant van de defensie van het Nederlands elftal. Met de Helmonder in de basis won Nederland in 1988 zelfs het Europees kampioenschap. "Het verbaast me vooral omdat het toch niet de meest moeilijke positie is in een elftal. Je moet je taak uitvoeren en doen wat de coach zegt. Dan ben je al een heel eind."

Laatste linie

Om de carrousel van namen nog wat groter te maken, noemt Van Aerle de naam van André Ooijer. "Die had ik vooraf in gedachten als rechtsback. Maar die speelt zo goed als centrale verdediger dat hij daar een basisplaats heeft veroverd. Ik vind hem de beste die we hebben in de laatste linie. Dat komt omdat hij echt allround is. Dan moet je dus op zoek naar een ander."

Met de naam van Ooijer komt het aantal potentiële rechterverdedigers in de selectie van het Nederlands elftal op vijf. Melchiot, Lucius en De Jong zijn in de aanloop naar het wereldkampioenschap afgevallen. Volgens Van Aerle is de lange lijst van rechtsbacks geen teken van zwakte.

Voordeel

"Nee, het betekent juist dat we er veel hebben. De bondscoach heeft de keus. Dat is toch alleen maar een voordeel? Natuurlijk is er in de laatste jaren wel wat veranderd. Ik had het in het Nederlands elftal ook makkelijker. Ik had alleen Gerald Vanenburg voor me en kon dus lekker opkomen. Nu heeft een rechtsback een rechtshalf en een rechtsbuiten voor zich. Daardoor worden je mogelijkheden wel beperkt. Maar goed; als je de verdedigende taken uitvoert, is de rest dat je doet vaak mooi meegenomen. Zo werkt het volgens mij als je daar staat."

Boulahrouz

Van Aerle ziet in de huidige spelersgroep Khalid Boulahrouz als meest geschikte kandidaat om rechts in de defensie te spelen. "Hij heeft alles. Hij is fel, hard en kan een man uitschakelen. Als oud-rechtsback let ik ook wel speciaal op die positie en daarom viel het me op dat Boulahrouz de beste keus is. Hij is ook allround, net als Ooijer. Maar meer een rechtsback dan Heitinga als je het mij vraagt."

Bewezen

"Daar komt bij dat hij zich dit seizoen heeft bewezen in een zware competitie. In Duitsland speelt hij bij Hamburger SV elke wedstrijd op niveau en bewijst hij dat hij het aankan. Aanvankelijk leek Kromkamp het goed te doen in Oranje. Hij verdiende in die tijd ook zijn transfer naar Villarreal en Liverpool. Maar hij heeft te weinig gespeeld en dat zie je nu terug. Als rechtsback moet je wel wat wedstrijdritme hebben. Als ik mocht kiezen, werd het tegen Portugal Boulahrouz. Dat lijkt me op dit moment het beste."