DUISBURG - De tuchtcommissie van de FIFA heeft bij het WK voetbal in Duitsland de eerste forse straf uitgedeeld. De Italiaan Daniele de Rossi is voor vier wedstrijden geschorst wegens zijn rode kaart in de tweede groepswedstrijd tegen Verenigde Staten (1-1). Hij dient tevens een boete van 6400 euro te betalen.

De Amerikaan Pablo Mastroeni, die in hetzelfde duel ook rood kreeg, werd voor drie duels geschorst. Hij moet een boete van 4800 euro betalen. De tuchtcommissie van de FIFA schorste Mateja Kezman voor twee duels na zijn rode kaart tegen Argentinië (0-6). De spits van Servië en Montenegro mist daardoor de eerste twee EK-kwalificatieduels van zijn land.

Finale

De lange uitsluiting van De Rossi (22) betekent dat hij pas eventueel weer in de finale beschikbaar is voor Italië. Hij deelde in het duel met de Amerikanen een elleboogstoot uit aan aanvaller Brian McBride, die daardoor een bloedende hoofdwond opliep. Voor het begin van het WK liet de FIFA nog weten dat juist deze overtreding keihard zou worden aangepakt bij het eindtoernooi om de wereldtitel.

Volgens een woordvoerder van de Italiaanse bond wilde de FIFA De Rossi eerst voor vijf wedstrijden, dus voor de rest van het WK, uitbannen. Een excuusbrief van de middenvelder van AS Roma stemde het strafcollege uiteindelijk iets milder.

De Italiaanse voetbalbond gaat niet in beroep tegen de schorsing. "Als je een fout maakt, is het juist dat je daarvoor moet boeten. We dienen de uitspraak van de FIFA te accepteren en te respecteren", aldus een woordvoerder.