FREIBURG - Het Nederlands elftal speelt zondag tegen Portugal, het land dat Oranje in 2004 de weg naar de finale van het Europees kampioenschap versperde. Van dat Oranje is inmiddels weinig meer over nadat Marco van Basten het in Zeist voor het zeggen kreeg. Toch zitten er nog zes spelers in de selectie die ook toen speelden.

Een blik op het elftal dat destijds speelde, zegt veel over de manier waarop Van Basten het elftal renoveerde. Michael Reiziger, Jaap Stam, Wilfred Bouma, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Marc Overmars en invallers Pierre van Hooijdonk en Roy Makaay komen niet meer in de plannen van de bondscoach voor. Zij zijn óf gestopt (Stam en Overmars) of simpelweg niet goed genoeg bevonden.

Edwin van der Sar, Giovanni van Bronckhorst, Phillip Cocu, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooij en Rafael van der Vaart zijn wel overgebleven. Ze vormen inmiddels het hart van het 'nieuwe' Oranje, dat op het wereldkampioenschap gemakkelijk door de eerste ronde rolde. Het duel tegen de Portugezen doet hen weinig. Want: nieuwe tijd, ander team en dus moeilijk vergelijkbaar.

Nieuwe wedstrijd

Van der Vaart, die in het duel inviel voor Wilfred Bouma: "Het zit nog wel een beetje in mijn hoofd. Je wilt natuurlijk niet nog een keer verliezen. Maar je moet er ook weer niet teveel aan denken want het is een nieuwe wedstrijd. We zien wel hoe het deze keer loopt."

Nederland werd in de halve finale in Lissabon aanvankelijk compleet overlopen. Binnen een uur stond de ploeg van Dick Advocaat met 2-0 achter door goals van Cristiano Ronaldo en een prachtig afstandschot van Maniche. Nadat Jorge Andrade in de 63e minuut de bal achter zijn eigen doelman werkte, mocht Nederland nog een half uur hopen op de finale. Die hoop bleek ijdel, waarna een groot deel van de selectie, soms noodgedwongen, afzwaaide.

Onvergelijkbaar

"Daarom heeft terugkijken ook geen zin", zegt Cocu. "Dat duel speelt in mijn hoofd niet mee. Dit is een ander moment en een andere ploeg. Dat kun je echt niet vergelijken." Van der Sar: "Het zal moeilijk worden. We hebben een ander team en zij spelen met bijna hetzelfde elftal. Onvergelijkbaar dus."

Giovanni van Bronckhorst kijkt uit naar het duel. "We hebben het vaak moeilijk gehad tegen Portugal. Het is moeilijk te zeggen waar dat precies aan ligt. Als je vergelijkt met de wedstrijd van 2004 dan hebben wij een hoop nieuwe spelers. Hun elftal is intact gebleven. Ik denk dan ook dat zij verder zijn in hun ontwikkeling. Door die vele wisselingen hebben wij aan elkaar moeten wennen."

Verdedigen

Van Bronckhorst ziet wel kansen. "Bij vlagen gaat het beter. We speler compacter en met minder ruimte in onze rug. We verdedigen meer als team en daarom zijn we moeilijk te verslaan."

Volgens Van der Vaart weet het team tegenwoordig al bij de aftrap hoe het zich voelt: "We stappen de laatste tijd het veld op met het gevoel dat we niet gaan verliezen. Het is misschien vrij verdedigend, maar het is wel een heerlijk gevoel dat je weet dat tegenstanders maar heel moeilijk een tegendoelpunt kunnen maken."

Doelpunten

Toch schuilt juist daar de kracht van Portugal. In de kwalificatie maakte de ploeg in twaalf duels liefst 35 doelpunten. Aanvaller Pauleta was zelfs Europees topscorer met elf goals. Van Bronckhorst: "Ik heb ze bij vlagen zien spelen tegen Mexico en dat was vrij goed. Het is hetzelfde team als waar we in 2004 tegen speelden. Met Figo hebben ze bovendien één van de meest opvallende spelers van het WK tot nu toe."

Van Nistelrooij heeft goede hoop dat Oranje tegen Portugal echt los komt: "Tot nu toe is ons spel nog niet echt sprankelend geweest, maar we hebben het gevoel dat het er dicht tegen aanzit. Zondag zou een mooie gelegenheid zijn om dat te laten zien."