FREIBURG - Stoïcijns vervolgde Marco van Basten vrijdag de voorbereidingen op het duel in de achtste finales tegen Portugal. Als de voortekenen niet bedriegen, laat de bondscoach zondag Ruud van Nistelrooij en Mark van Bommel buiten de basisformatie. Beide oud-spelers van PSV moeten wijken voor Dirk Kuijt en Rafael van der Vaart.

Van Basten oefende achter gesloten deuren. De bondscoach kon in de aanloop van de drie voorgaande WK-duels niet voorkomen dat journalisten de training vanaf een berg naast het stadion bekeken. Zo lekte de basisformatie van Oranje steeds twee dagen voor ieder duel uit.

Openingen

Voor het eerst tijdens deze eindronde waren vrijdag enkele openingen in stadion met een wit doek afgedekt. De initiatiefnemers van deze actie kozen echter voor zo'n klein doek dat de training nog steeds was te volgen. Van Basten speelde tijdens een partijspelletje met een basisploeg die op twee posities afweek van de formatie die het WK voor Nederland tegen Servië en Montenegro opende. Van Nistelrooij, door Van Basten donderdag op een persconferentie bekritiseerd, moest plaatsmaken voor Kuijt en rechtshalf Van Bommel was zijn plaats verloren aan Van der Vaart.

De middenvelder van Hamburger SV speelde ook al tegen Argentinië op die positie. Van Bommel kreeg toen nog rust omdat hij bij een volgende gele kaart zou zijn geschorst. Opvallend tijdens het partijspelletje was ook dat niet Khalid Boulahrouz maar de van een hamstringblessure herstelde John Heitinga als rechtsback acteerde. Boulahrouz maakte tegen Argentinië een heel goede indruk.

Variant

Door het doek voor de openingen in het stadion was niet duidelijk te zien of Heitinga ook in het begin van het partijspelletje als rechtsback acteerde. Tegen het einde, toen Van Basten een aanvalsvariant met een extra aanvaller Vennegoor of Hesselink oefende, in elk geval wel.

Van Basten kan zijn vaste volgers natuurlijk in de maling hebben genomen. De bondscoach weet dat ook zijn besloten trainingen een licht openbaar karakter hebben. Vaak neemt hij dat voor lief, maar dit keer hing er dan wel een wit doek voor de openingen in het stadion. Van Basten oefende echter niet op een ander dan het vastgestelde tijdstip.

Het zou dus heel goed kunnen dat Van Basten ook voor de wedstrijd tegen Portugal zoals bijna altijd kiest voor het pure voetbal. Hij vindt dat Kuijt op dit moment beter in vorm is dan Van Nistelrooij.

Rasvoetballer

De bondscoach geniet van een rasvoetballer als Van der Vaart en neemt voor lief dat zijn middenveld zonder Van Bommel aan fysieke kracht inboet. De pion van Barcelona speelde tegen Servië en Montenegro heel sterk maar verviel tegen Ivoorkust weer in oude fouten. Van der Vaart kon daarentegen tegen Argentinië ook niet overtuigen. "Maar het middenveld stond toen wel goed", sprak de bondscoach die Heitinga voetbaltechnisch hoger aanslaat dan de betere verdediger Boulahrouz.

Van Basten heeft de afgelopen 24 interlands wel vaker verrast met zijn selectiebeleid. Bijna niemand begreep zijn keuze voor Ryan Babel, maar de Ajacied scoorde wel tijdens zijn debuut. Hedwiges Maduro debuteerde eveneens verdienstelijk. Van Basten benutte een reeks oefenduels om zeker te weten dat spelers als Van den Bergh, Bobson en John te licht waren voor het grote werk.

Nederlaag

Slechts eenmaal leidde een experiment van de bondscoach tot een nederlaag. Ron Vlaar was vorig jaar november niet opgewassen tegen de lepe Italiaanse spitsen en had een groot aandeel in de uiteindelijke nederlaag: 1-3. Het betrof toen slechts een oefenwedstrijd. De overige 23 interlands onder Van Basten gingen niet verloren. De bondscoach heeft goede hoop dat hij deze uitstekende reeks op geheel eigen wijze komende zondag tegen Portugal kan voortzetten.

Vermoedelijke opstelling: Van der Sar; Heitinga, Ooijer, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van der Vaart, Sneijder en Cocu; Van Persie, Kuijt en Robben.