ALMELO - Fabrikanten van kunstgras, zoals het beursgenoteerde Ten Cate, kijken al uit naar het volgende grote toernooi. Ten Cate, leider op de kunstgrasmarkt, hoopt dat het artificiële speelveld door productverbeteringen binnen enkele jaren een goed alternatief wordt voor de natuurlijke ondergrond.

De Almelose fabrikant van kunststoffen levert de vezels voor de kunstvelden. "Het is onder meer een generatievraagstuk", meentwoordvoerder Frank Spaan van Ten Cate. "Het WK voor de jeugd(onder 17) in Peru werd al op kunstgras gespeeld. Verder speelt het klimaat een grote rol, want in sommige landen groeit gras gewoon slecht. Bovendien is het onderhoud duur."

Positief

Spaan is positief over de nabije toekomst. "Het WK in 2010 op het Afrikaanse continent biedt een prima gelegenheid om op kunstgras te voetballen. De UEFA en de FIFA hebben kunstgras op topniveau inmiddels goedgekeurd", aldus Spaan.

Desso, dat natuurlijk gras combineert met kunstmaterialen, heeft bij het Europees kampioenschap voetbal in 2004 in Portugal al een veld geleverd. Het uit Oss afkomstige bedrijf heeft goede hoop dat bij het volgende grote toernooi meer op zulke velden wordt gevoetbald, maar heeft nog geen definitieve toezeggingen.

Heracles

Ten Cate heeft het hoofdveld bij Heracles in Almelo geleverd en onder meer Ajax, PSV, de KNVB en de wereldvoetbalbond FIFA hebben trainingsvelden van het Almelose bedrijf. Desso voorzag de Rotterdamse Kuip en het nieuwe stadion van Arsenal in Londen van kunstgras.

Voortschrijdend inzicht

Voorzitter Sepp Blatter sluit niet uit dat het volgende eindtoernooi in Zuid-Afrika in 2010 al volledig wordt afgewerkt op onnatuurlijk gras. "Een ondergrond die niet gevoelig is voor weersinvloeden zou ideaal zijn", zei de Zwitser donderdag tegen het Zwitserse sportpersbureau SI. "Kunstgras wordt daarom momenteel uitgebreid getest. We verzamelen alle nuttige informatie en handelen op basis van voortschrijdend inzicht."

Het Duitse organisatiecomité van het WK gaf donderdag voor het eerst toe dat er enige problemen waren ontstaan met de WK-speelvelden. "We hebben ons optimale doel niet bereikt ", liet een woordvoerder weten. Vooral de velden in Hamburg, Gelsenkirchen en Keulen hebben extra preparatie en onderhoud nodig.

Volgens de Duitse grasexperts zijn er twee oorzaken voor de tegenvallende kwaliteit in de drie genoemde steden. "Toen het gras werd gelegd half mei was het weer ongewoon koud en nat. Daarnaast komt in de drie stadions door de specifieke bouw en ligging minder zon, licht en zuurstof binnen. Daardoor zijn deze velden minder goed aangeslagen."