LEIPZIG - Iran heeft Angola van de laatste kans op plaatsing voor de achtste finale van het wereldkampioenschap in Duitsland afgehouden. De laatste wedstrijd in groep D eindigde in Leipzig in 1-1. Flavio scoorde voor Angola, Bakhtiarizadeh voor Iran.

In Leipzig voetbalden Iran en Angola min of meer om de eer in hun laatste wedstrijd. Angola zou nog verder kunnen komen als Mexico in Gelsenkirchen met bepaalde cijfers van Portugal zou verliezen. Dat gebeurde wel, maar met kleine cijfers: 1-2. Dit maakte dat Angola minimaal met twee doelpunten verschil van Iran moest winnen.

Demonstratie

Voor aanvang van de wedstrijd in Leipzig demonstreerden ongeveer 300 mensen tegen de Israëlpolitiek van Iran. De oproep tot de demonstratie was gedaan door het verbond tegen antisemitisme. Incidenten deden zich niet voor.

Het duel tussen Iran en Angola was weinig hoogstaand. Het spel was in het begin zeer hard en eiste slachtoffers. Nosrati (Iran) en Mateus (Angolo) vielen binnen 23 minuten geblesseerd uit.

Hashemian

In de eerste helft waren de beste kansen voor het al uitgeschakelde Iran. In de 27e minuut kopte Hashemian hard in. De bal werd op de lijn gekeerd door verdediger Mendonca. Voor Angola kreeg invaller Love direct na zijn binnenkomst een kans. Zijn harde schot was echter recht op de vuisten van doelman Mirzapour.


Mendonca haalt een bal van de doellijn

Ook in de tweede helft was Iran de beter voetballende en meer aanvallende ploeg. Angola nam de leiding tegen de verhoudingen in. In de 60e minuut kopte Flavio een scherpe voorzet in, 0-1. Dit was het eerste doelpunt van Angola in de eindronde. Een kwartier later maakte Iran verdiend gelijk, ook door een kopbal. Bij een hoekschop ontliep Bakhtiarizadeh de dekking en kopte langs Joao Ricardo in de hoek, 1-1.

Het ontbrak Angola na de gelijkmaker aan inspiratie en kracht voor een slotoffensief waarin weer twee doelpunten noodzakelijk waren om door te stoten naar de achtste finales.

Door dit resultaat eindigde Angola, dat ook gelijkspeelde (0-0) tegen Mexico eindigde op de derde plaats in de groep, Iran als vierde. De promotie was voor groepswinnaar Portugal en Mexico.