HANNOVER - De wedstrijd ging in feite nergens meer over, maar daar dachten Costa Rica en Polen dinsdag duidelijk anders over. Beide landen wilden het wereldkampioenschap voetbal na twee nederlagen op een waardige manier afsluiten. In een hard duel, met tien gele kaarten, was Polen de gelukkigste: 1-2. Costa Rica eindigde daardoor als laatste in groep A.


Matchwinner Bosacki (links) duelleert met Wanchope

De overwinning zal de kritiek in Polen slechts gedeeltelijk doen verstommen. Bondscoach Pawel Janas ligt door de voortijdige uitschakeling op het WK onder vuur. Hij liet enkele grote spelers, onder wie doelman Jerzy Dudek, in Polen achter. Een ander kritiekpunt is dat Janas te verdedigend speelt. Henry Kasperczak volgt Janas na het WK vermoedelijk op.

Omzetting

In het slotduel tegen Costa Rica koos de Poolse trainer er voor het eerst voor om met twee in plaats van één aanvaller te spelen. De omzetting had in eerste instantie weinig succes. Gomez bracht de Costa Ricanen na 25 minuten op voorsprong uit een vrije trap.


Ronald Gomez (rechts) viert de openingstreffer met teamgenoot Gabriel Badilla

Nog voor rust bracht Bosacki Polen langszij met een schot dat via de onderkant van de lat doel trof: 1-1. Bosacki zorgde in de tweede helft ook voor de winnende treffer.

Tot grote vreugdetaferelen leidde de overwinning begrijpelijkerwijs niet. Net als vier jaar geleden, op het WK van 2002, is de eerste ronde het eindstation voor de Polen.