BERLIJN - Bondscoach Luis Fernando Suarez heeft een sprookje in de strijd gegooid om de spelers van Ecuador duidelijk te maken dat er meer in het leven te verdienen valt als er hard gewerkt wordt. Zijn ploeg en hoger aangeslagen Duitsland strijden dinsdag om de groepszege op het WK. Suarez gaf in de aanloop zijn selectie en begeleidingsstaf een boekje met het Colombiaanse sprookje van de koe. De opdracht: lezen.

Het verhaal gaat over een familie die onder moeilijke omstandigheden probeert het hoofd boven water te houden. Hun belangrijkste bezit is een koe. Op een dag biedt het gezin een rijke heer en zijn bediende eten en onderdak aan.

Als ze de volgende morgen vertrekken, laat de rijke heer zijn dienaar de koe doden. Die doet het, maar voelt zich enorm schuldig. Jaren later komt de bediende op dezelfde plek, waar het armoedige huis van het gezin plaats heeft gemaakt voor een villa.

Verbaasd klopt de bediende aan. Dezelfde familie woont nog op het adres. De eigenaar vertelt hem: "Op een ochtend werden we wakker en was onze koe dood. We konden niets anders doen dan opnieuw beginnen en hard werken. Dat heeft geleid tot wat we nu hebben."

Suarez vond het verhaal zo mooi, dat hij veertig exemplaren kocht en dat in zijn groep uitdeelde. "De reden was om de spelers te laten inzien dat ze een fijn leven hebben. Maar als ze meer willen, zullen ze daar ook meer voor moeten doen." Suarez zei tegen zijn spelers dat het tijd werd dat ze hun koeien zouden doden. Een gelijkspel is voldoende voor Ecuador om groepswinnaar te worden.