BERLIJN - Duitse soldaten die in Afghanistan zijn gelegerd, mochten maandag even voor sportjournalist spelen. Teamchef Jürgen Klinsmann had het eerste kwartier van zijn persconferentie in Berlijn speciaal ingeruimd voor een praatsessie met de Duitse vredestroepen.

Via een satellietverbinding konden de Duitse ijzervreters ook vragen stellen aan de oud-international. "We hopen dat we jullie nog veel meer wedstrijden bij het WK kunnen geven waarvan jullie daar kunnen genieten", betoogde Klinsmann, die met zijn ploeg na twee overwinningen al geplaatst is voor de achtste finales.

De voormalige spits moest daarna even nadenken over een prikkelende vraag van één van de 2800 Duitse soldaten in Kabul. "Blijf je na het WK aan als bondscoach?" wilde een militair weten. "Dat is een heel moeilijke vraag", reageerde Klinsmann (41) voorzichtig. "Veel zal afhangen wat er de komende weken met onze ploeg gebeurt bij het WK."

Aanvoerder Michael Ballack vindt dat Klinsmann hoe dan ook moet aanblijven. "Voor de ontwikkeling van de ploeg op langere termijn zou dat een goede zaak zijn", zei de aanwinst van Chelsea in een interview.

"De positie van bondscoach is bij ons de laatste jaren te veel afhankelijk geweest van de sportieve resultaten. Iedereen denkt en leeft maar van toernooi naar toernooi. Voor het Duitse voetbal zou het beter zijn om iemand de kans te geven om met deze jonge ploeg iets moois op te bouwen. Klinsmann is wat mij betreft daarvoor de ideale persoon."