BERLIJN - De Australische spits Harry Kewell moet zich verantwoorden voor de tuchtcommissie van het WK voetbal in Duitsland. De 27-jarige aanvaller van Liverpool ging zondag na de nederlaag tegen Brazilië (0-2) flink tekeer tegen de Duitse scheidsrechter Markus Merk. Voor Kewell dreigt een schorsing voor de cruciale groepswedstrijd tegen Kroatië, donderdag in Stuttgart.

Kewell schold Merk na afloop de huid vol en maakte obscene gebaren naar hem. Ploeggenoten moesten hem bij de arbiter weghalen. De Australiër werd voor zijn woedeuitbarsting niet bestraft.

Kewell hechtte niet zoveel waarde aan zijn ruwe gedrag in München. "Ach, het hoort een beetje bij het voetbal", zei hij. "Je verliest een wedstrijd en je bent daarover gefrustreerd. Elke scheidsrechter krijgt daarmee te maken. Er schuilt verder geen kwaad in."

De Australiërs vonden na afloop dat Merk veel in het voordeel van Brazilië had gefloten. Ze wezen daarbij op de feiten: De Duitser bestrafte 25 overtredingen van Australië en slechts negen van Brazilië.