BUENOS AIRES - In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires wordt gevreesd voor een overbelasting van het elektriciteitsnetwerk als gevolg van de WK-wedstrijd Argentinië-Nederland van woensdag. Dat zei een woordvoerder van het elektriciteitsbedrijf Edesur.

Doordat duizenden Argentijnen woensdag tegelijk hun tv aanzetten, ontstaat een piekbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Edesur vreest dat dat tot stroomuitval zal leiden, waardoor duizenden voetbalfans in Buenos Aires zonder televisiebeelden komen te zitten.

Hoge temperaturen

De stroomconsumptie in Buenos Aires laat deze maand een toename van 12 procent zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voornaamste oorzaak van de toename van het stroomverbruik zijn de ongebruikelijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Ook de economische groei in Argentinië leidt tot meer stroomverbruik.

Begin deze maand viel de stroom in grote delen van de stad al enige tijd uit. Een van de getroffen wijken was La Boca, de volksbuurt waar het stadion van Boca Juniors, de voetbalclub van Maradonna, staat.

De Argentijnse regering wil niet van een energiecrisis spreken. De elektriciteitsbedrijven klagen echter dat het elektriciteitsnetwerk niet is berekend op de toename in stroomverbruik. In buurland Brazilië zijn wel maatregelen genomen om stroomuitval als gevolg van piekbelasting tijdens het WK te voorkomen.

Ivoorkust

Zaterdag vielen in Ivoorkust woedende voetbalfans kantoren van het nationale energiebedrijf aan, nadat tijdens de wedstrijd Ivoorkust-Argentinië de stroom was uitgevallen.