HINTERZARTEN - Na afloop van de overwinning van het Nederlands elftal op Ivoorkust liep Marco van Basten even naar Edwin van der Sar toe. "Zal ik je tegen Argentinië maar even rust geven", vroeg de bondscoach met een strak gezicht. "Wat dacht jezelf", reageerde de doelman voordat hij merkte dat hij in de maling was genomen.

Van Basten weet natuurlijk als geen ander dat Van der Sar zich over twee wedstrijden recordinternational mag noemen. Hij komt woensdag tijdens de laatste groepswedstrijd tegen Argentinië op gelijke hoogte met Frank de Boer. Van der Sar staat komend weekeinde tijdens de achtste finales van het WK voor de 113e keer namens Oranje onder de lat.

Ruud Krol

"Geloof me, ik ben nu nog niet heel erg met dat record bezig", verklaart de 35-jarige keeper. "Dat komt pas later denk ik. Al lijkt het me wel prachtig dat iedereen mij binnenkort recordinternational gaat noemen. Dat is een hele mooie titel. Ik weet nog goed wat er gebeurde als de naam van Ruud Krol vroeger viel. Drieëntachtig interlands en recordinternational, zei dan iedereen. Mooi vond ik dat."

Van der Sar heeft het lijstje met recordinternationals al goed bestudeerd. "De kans is klein dat iemand mij snel zal inhalen. Jongens als Kluivert en Seedorf hebben de laatste jaren veel interlands gemist. Phillip Cocu speelt woensdag misschien zijn honderdste interland. Die haalt mij ook niet meer in."

De routinier van PSV, op dezelfde dag als Van der Sar geboren, stopt na het WK als international. Van der Sar heeft naar eigen zeggen nog geen beslissing over zijn toekomst bij Oranje genomen. De kans is echter groot dat de doelman van Manchester United over twee jaar ook nog op het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland actief is.

Toekomst

"Dat zou best wel eens kunnen", laat de 35-jarige doelman nog alles open. "Ik voel me nog goed en heb ook wel het idee dat ik de laatste jaren iets beter ben geworden. Ik beslis echter pas na het WK over mijn toekomst. Dan horen jullie het wel."

Strafschoppenserie

Van der Sar, die elf jaar geleden tijdens de uitwedstrijd bij Wit-Rusland in Oranje debuteerde, is bezig met zijn vijfde grote eindronde. Liefst drie keer reikte hij tot de halve finales. Eveneens driemaal nam hij na een verloren strafschoppenserie afscheid van een WK of EK. Twee jaar geleden in Portugal won Oranje in de kwartfinale van Zweden omdat Van der Sar de penalty van Mellberg stopte.

"Als ik terugkijk op elf jaar interlandvoetbal moet ik niet meteen aan strafschoppen denken", stelt Van der Sar. "Het is ook niet zo dat ik nooit een strafschop stop. Tijdens de halve finale tegen Italië op EURO 2000 stopte ik de vierde penalty. Vier jaar later tegen Zweden hield ik de zesde strafschop tegen. Die bewuste wedstrijd tegen Italië in eigen land staat wel heel erg in mijn geheugen gegrift. We waren zoveel beter. Dat toernooi hadden we moeten winnen. Al hadden we twee jaar eerder op het WK in Frankrijk een nog betere ploeg. Groot verschil was toen dat Brazilië en Frankrijk ook heel sterk waren."

Toernooivoetballers

Het huidige Oranje is nog lang niet zo goed. "Natuurlijk hebben we twee keer knap van een sterke tegenstander gewonnen. Maar we waren niet goed. Het moet nog veel beter. Gelukkig weet iedereen dat ook. Positief is wel dat we een beetje Duits spelen. We lijken wel toernooivoetballers. Met een beetje geluk kunnen we nog ver komen."