FREIBURG - Tevreden over de moeizame zege op Ivoorkust begon het Nederlands elftal zaterdagmiddag in Freiburg met een lichte training aan de voorbereiding op het laatste groepsduel met Argentinië. Grote vraag is of bondscoach Marco van Basten woensdagavond in Frankfurt risico neemt met de spelers die op het WK al een gele kaart hebben ontvangen.

Arjen Robben, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, John Heitinga en Khalid Boulahrouz kunnen zich tegen Argentinië geen gele kaart meer permitteren. Ze zijn bij een volgende prent geschorst voor de wedstrijd van het Nederlands elftal in de achtste finale.

Marco van Basten was zaterdagmiddag na de training niet beschikbaar voor de pers. De bondscoach zal waarschijnlijk zondag vertellen hoeveel waarde hij hecht aan de eventuele groepswinst. Indien Oranje daarin slaagt, speelt het team zaterdag in Leipzig tegen de nummer twee van Groep D.

Portugal

Wordt Oranje tweede, dan stuit het zondag in Nürnberg op de nummer één van de groep met Portugal, Mexico, Iran en Angola.

Oranje pakt alleen bij een zege op Argentinië de groepswinst. De Zuid-Amerikanen hebben namelijk een beter doelsaldo dan Nederland.

Risico

Marco van Basten laat zich moeilijk voorspellen, maar de kans lijkt klein dat de bondscoach risico neemt met Robben, Mathijsen en Van Bronckhorst. Hij kan het drietal goed gebruiken in de volgende ronde waarin alle spelers met één gele kaart weer op nul beginnen.

Portugal en Mexico strijden voorafgaand aan het duel van Oranje met Argentinië in een rechtstreeks duel om de groepswinst.

Robben

Robben, Van Bronckhorst en Mathijsen willen alle drie graag spelen. "Maar als de bondscoach anders besluit, hebben we daar natuurlijk alle begrip voor', spraken ze zaterdag eensgezind. "Het toernooi duurt namelijk nog langer." Om die reden zou Van Basten ook kunnen besluiten een speler als Cocu een wedstrijd rust te gunnen.

Cocu

De routinier heeft lichte spierklachten en sloeg om die reden de training van zaterdag over. Ook John Heitinga verscheen maar even op het trainingsveld. De verdediger heeft last van zijn hamstring. "We moeten even afwachten hoe deze blessure herstelt", verklaarde de verdediger.

Mocht Van Basten tijdens de ontmoeting met Argentinië inderdaad Robben, Van Bronckhorst en Mathijsen sparen voor de volgende ronde dan zijn Kuijt, De Cler en Boulahrouz de voornaamste kandidaten voor een basisplaats. De laatstgenoemde verdediger van Hamburger SV heeft echter ook al een gele kaart gekregen.