SONNENBÜHL - De Oranjecamping in Sonnenbühl is rondom Oranjes WK-duel met Ivoorkust (2-1) overvol geweest. Met 1700 gasten en het vaste personeel zaten er ongeveer 1800 mensen op het terrein. "Dat was te veel, dat doen we niet meer", aldus organisator Jokko de Wit.


'Supergezellig, maar het legt wel een enorme druk op ons personeel'

De derde camping, in Wertheim, is voor het treffen met Argentinië al volgeboekt. Op dat terrein zullen 1100 Oranjefans zich vestigen. "Dat is eigenlijk maximaal, wil het voor de organisatie te behappen blijven. Zo massaal als het hier is geweest, hoeft het niet nog eens."

Beveiliging

Donderdagavond, toen tweehonderd tot driehonderd Duitsers uit het dorp een kijkje kwamen nemen, was de feesttent gevuld met 2000 mensen. "Supergezellig, maar het legt wel een enorme druk op ons personeel en onze beveiliging", aldus De Wit.

In Sonnenbühl deden zich geen echte ongeregeldheden voor. "Met 1700 mensen en veel drank gebeurt er wel eens wat. We hebben een klein knokpartijtje gehad, maar daar hebben we de beveiliging voor."


'Zo massaal als het hier is geweest, hoeft het niet nog eens'

Bedrijf

De Oranjecamping is twee jaar geleden bij het Europees kampioenschap in Portugal succesvol begonnen. In Duitsland is de camping bijna een heus bedrijf, met 65 personeelsleden, een professionele receptie en een grote feesttent.

"We kunnen best veel hebben, maar 1700 mensen was te veel. Het personeel is nu doodop. Barmensen waren continu aan het schenken, de mensen van het ontbijt moesten rennen om nieuwe kisten aan te slepen en aan de receptie was het voortdurend een komen en gaan van mensen."

Het enige rustmoment is rondom de duels van het Nederlands elftal, als de gasten per bus naar de speelstad worden gebracht.

Uittocht

Vrijwel iedereen bekijkt daar het duel in het stadion of in het stadscentrum. Zowel in Leipzig als in Stuttgart hoefde voor aanvang van de WK-wedstrijd van Oranje slechts één van de tientallen bussen terug te rijden naar de camping. Alle overige gasten prefereerden Leipzig en Stuttgart boven de feesttent op de camping.

Zaterdag, de dag na het behalen van de tweede ronde, begon de uittocht op de camping. Van de gasten gaan er vijfhonderd mee naar de derde camping in Wertheim. Zaterdag reizen naar verwachting vierhonderd gasten terug naar Nederland, zondag vertrekken nog eens zevenhonderd tot achthonderd Oranjefans.