RIJSWIJK - De Nederlandse ochtendbladen uiten zaterdag met grote foto's en koppen de vreugde over het bereiken van de achtste finales door Oranje. Maar de kranten plaatsen ook kanttekeningen bij de manier waarop de ploeg van Marco van Basten Ivoorkust met 2-1 versloeg.

De Telegraaf kopt op de voorpagina in chocoladeletters 'We gaan door', maar omschrijft de zege op Ivoorkust als 'benauwd'.

Oranje vocht volgens het dagblad in de tweede helft vooral tegen zichzelf, maar hield dapper stand tegen de fel aandringende 'Olifanten' en verzuimde de schaarse kansen te benutten. Ook heeft de krant veel lof voor het optreden van Robin Persie en zijn 'briljante vrije trap'.

Oranje gaat door

Het AD heeft met 'Oranje gaat door' een kop met dezelfde strekking als De Telegraaf maar wel in wat kleinere letters.

De krant benadrukt dat Nederland bij het WK de 'groep des doods' snel heeft overleefd. Op de voorpagina van sportwereld kopt het AD 'Eerste WK-finale gewonnen!'. Ook het AD roemt het spel van Van Persie en bestempelt hem als de beste en sterkste van Oranje.

Fletse aanblik

Volgens de Volkskrant gaf het oranje van het Nederlands elftal vrijdag een fletse aanblik, maar liep na de ontsnapping in Stuttgart de polonaise over het veld. De krant noemde alleen optisch de balans perfect van een elftal dat vaak armoedig oogde.

Volgens Trouw heeft Oranje parasiterend op de hoogwaardige offensieve gaven en met fortuin een ongedachte en onwerkelijke stap voorwaarts gezet.

Duitse kranten

Ook de Duitse kranten schrijven over de gelukkige triomf voor Nederland. 'Nederland zonder glans in de achtste finales', kopt Die Welt. Volgens het Duitse blad hebben zich bij de mede-WK-favoriet veel zwakheden geopenbaard in het duel met Ivoorkust. Ivoorkust heeft met één doelpunt te weinig gekregen, oordeelt Die Welt.

Ivoriaanse pers

In de Ivoriaanse kranten overheerste zaterdag de woede, nadat het land op het WK voetbal in Duitsland door Nederland was verslagen. "We zijn bestolen", zei Le Patriote. Om er over de volle breedte aan toe te voegen: "Wat een zooi."

De Colombiaanse arbiter had het gedaan, onder meer door te weigeren Ivoorkust een strafschop toe te kennen. Enige nuance bracht Le Patriote er wel bij aan. "We hebben ook te veel fouten gemaakt. Er had meer ingezeten."

Onterecht

"Geen duwtje in de rug van de scheidsrechter", schreef L'Intelligent. "Daarom was het geweldige doelpunt van Baky (Kone) niet toereikend. De Olifanten mogen naar huis. Dat is niet terecht."

De krant Réveil prijst de Nederlandse schutters. "Prachtige doelpunten van Van Nistelrooij en Van Persie hebben de deur naar de achtste finales voor ons dichtgegooid. We waren niet bij machte daarvan terug te komen, hoewel we er dichtbij waren."