STUTTGART - Van alle gelukkige spelers van het Nederlands elftal leverde Mark van Bommel vrijdagavond na afloop van de zwaar bevochten zege op Ivoorkust (2-1) de meeste kritiek op het spel van zijn ploeg. Hij was net als zijn ploeggenoten dolblij met de kwalificatie voor de tweede ronde maar besefte ook dat Oranje veel beter moet kunnen.

De reden dat Van Bommel allesbehalve tevreden terugkeek op de wedstrijd had waarschijnlijk ook te maken met de manier waarop Ivoorkust scoorde. De middenvelder van Barcelona speelde al een tijdje met een kapot broekje. Hij besloot het stukgetrokken kledingstuk in de 37e minuut te vervangen op het moment dat de bal over de achterlijn rolde.

Vanaf de zijkant moest Van Bommel vervolgens toekijken hoe zijn directe tegenstander Bakary Kone werd aangespeeld en aanzette voor een solo. Van Bommel sprintte terug het veld in maar was te laat. Hij zag machteloos toe hoe Kone doelman Van der Sar met een prachtig schot passeerde: 2-1.

Balen

"Dat was balen natuurlijk", verklaarde Van Bommel na afloop. "Ik zocht al een tijdje naar een goed moment om dat broekje te vervangen. De bal ging over de achterlijn dus ik wilde snel toeslaan. Jammer dat het zo is gelopen."

Van Bommel was ook allerminst tevreden over de tweede helft. "Het is prachtig dat we in zo'n sterke groep al na twee wedstrijden voor de volgende ronde zijn geplaatst. We begonnen vanavond ook heel sterk. Na rust vielen we echter ver terug. Ivoorkust is natuurlijk een heel erg sterke tegenstander maar wij deden het ook niet goed. Het moet nog allemaal veel beter. Gelukkig krijgen we de kans om dat nog te laten zien."