STUTTGART - Ruim 55.000 Nederlanders hebben vrijdag in Stuttgart tijdens het wereldkampioenschap voetbal binnen en buiten het stadion de zege van Nederland op Ivoorkust (2-1) beleefd. De Duitse politie meldde dat er tijdens het duel in de binnenstad 30.000 Oranjefans waren. In het stadion (capaciteit 52.000) waren zeker 25.000, maar waarschijnlijk zelfs nog meer Nederlanders.

De Nederlandse politiemensen hadden vooraf het aantal Nederlanders op 35.000 geschat. "We zijn hier echt door verrast", aldus politiecoördinator Jan Erkens. "Wat hier allemaal op afgekomen is, dat is echt ongelooflijk." De overgrote meerderheid van de supporters is per auto naar Stuttgart gekomen. "Dat kan bijna niet anders, want we hadden de geregistreerde treinen, vliegtuigen en bussen allemaal in kaart gebracht. Het is een enorme menigte en nog steeds gaat alles hier goed."

Volgens de Nederlandse en Duitse politie ter plaatse was en is het een groot feest in het stadscentrum. "Op dit moment heerst er een fantastische stemming", zei Erkens anderhalf uur na het einde van de wedstrijd. Op dat moment hingen er rond het stadion nog steeds kleine groepjes Oranjefans. Een paar tientallen supporters stonden voor een hoog hek waarachter de spelersbus stond. Terwijl nog niet iedereen was gearriveerd, werden de spelers die wel in de bus zaten luid toegezongen.

In de middaguren arresteerde de politie in het centrum onder anderen vier risicosupporters van de harde kern van PSV. Of er nog meer Nederlandse aanhoudingen werden verricht, kon Erkens vrijdagavond nog niet melden. "Maar veel zullen het er niet geweest zijn, want dan had ik het zeker gehoord. Het is eigenlijk één groot feest."