STUTTGART - Ruud van Nistelrooy kon na afloop van de zege vrijdag op Ivoorkust (2-1) zijn geluk niet op. "Na twee overwinningen in deze poule al naar de achtste finales. Een prestatie van formaat, ja. Het kan niet mooier", jubelde de maker van het tweede doelpunt van Oranje.

De spits van Manchester United genoot met volle teugen van het Oranjefeest in Stuttgart. "Die sfeer is bijna nog mooier dan onze overwinning. Dit is Nederland op zijn best."

Verslapten

Van Nistelrooy: "Tot aan 2-0 ging het goed. Daarna verslapten we en mede daardoor kon Ivoorkust terug in de wedstrijd komen. Verdedigend bleven we gelukkig goed overeind. Ook met een beetje geluk, ja. Maar dat moet je afdwingen."

Mark van Bommel gaf ronduit toe dat hij niet best had gespeeld. De middenvelder van Oranje was ook ontevreden over de Nederlandse teamprestatie. "We hebben gewoon slecht gespeeld. Toch overheerst nu de euforie. Maar we moeten weer van deze wedstrijd leren. Want als we zo spelen in de achtste finales dan zijn we snel weg."

Beste man

Johan Cruijff noemde Robin van Persie de beste man bij Oranje. "Nou, dat zou ik niet weten hoor", sprak de aanvaller van Arsenal bescheiden. "Daar let ik nooit zo op. Wel ben ik heel erg trots. Op het team en op mezelf, ook omdat we zo hard hebben gewerkt in deze wedstrijd. We hebben in deze zware poule toch maar even mooi de volgende ronde bereikt en dat al na twee duels."

Zelfvertrouwen

Van Persie zei uit te kijken naar de derde en laatste groepswedstrijd tegen Argentinië, woensdag in Frankfurt, met als inzet de eerste plaats in groep C. "Dat duel moeten we met 100 procent inzet ingaan. Dat is goed voor ons zelfvertrouwen. Vanaf de eerste WK-dag heb ik het gevoel dat er iets moois groeit bij Oranje. We hebben heel veel goede voetballers en vormen een hecht team. Ik denk dat we nog heel ver kunnen komen."