STUTTGART - Voor Johan Cruijff donderdag de training van het Nederlands elftal bezocht, nam hij ook een kijkje in het mediacentrum van het Gottlieb-Daimler-stadion in Stuttgart.

Nederlands beste voetballer ooit kon er maar enkele ongestoorde stappen zetten. Hij werd direct belaagd door journalisten uit de hele wereld. Hij liet weten tevreden te zijn met het Nederlands elftal. "Je ziet dat het elke dag beter wordt."

Lachen

Cruijff moest wel lachen om alle drukte. Nadat hij Nederlandse verslaggevers te woord had gestaan, deelde hij zijn visie over het wereldkampioenschap ook nog met Duitsers, Spanjaarden, Japanners, Brazilianen en een radioverslaggeefster uit Ivoorkust. Hij had toen al verteld dat hij Duitsland, Spanje en Italië de grote verrassingen vindt tot nu toe. "Ze spelen een stuk aanvallender dan ik had verwacht en dat is goed voor het toernooi."

Positief

Over Oranje was het Nederlandse voetbalboegbeeld optimistisch: "Er zijn een hoop dingen positief. Vooral de manier waarop het team zich in het duel met Servië en Montenegro verdedigend staande hield, was goed. Het zijn toch andere namen, die we nog niet veel aan het werk hebben gezien. Het was een grote stap voorwaarts hoe ze speelden. Je ziet duidelijk dat het team zich elke dag verbetert."

Sneijder

Cruijff was vooral erg te spreken over het spel van Wesley Sneijder. De kleine Ajacied speelde in het eerste duel van het Nederlands elftal centraal op het middenveld. "Defensief deed hij het uitstekend. Zijn aanvallende impulsen en zijn passing zijn van huis uit al goed. De manier waarop hij zich nu bij balverlies opstelde was ook goed. Daaraan zie je dat een speler groeit. Ook Van Persie voetbalde goed. Hij kreeg niet veel ballen, maar bleef wel in de teamdiscipline spelen en hield het spel breed."

Tevreden

"Ik ben wel tevreden over hoe het gaat. Als je ziet hoe Van Basten van de één op de andere dag aan deze klus is begonnen, dan doet hij het gewoon goed. Hij heeft drie assistenten aangenomen en een persman. Na twee jaar functioneert het nog uitstekend. Daaraan zie je dat hij een goed overzicht heeft. Er is geen ruzie, ze werken goed samen. Dat is belangrijk. Van Basten neemt de juiste beslissingen."

Adviseur

Zijn rol als adviseur van de bondscoach bagatelliseerde hij enigszins: "We hebben contact. Dat hebben we eigenlijk altijd al. Op één of andere manier praten we altijd wel met elkaar. En dat hoeft niet eens altijd over voetbal te gaan."