STUTTGART - Na één wedstrijd op het wereldkampioenschap lijkt Bonaventure Kalou zijn basisplaats bij Ivoorkust alweer kwijt. De voormalige Feyenoorder moet vrijdag in het duel met Nederland waarschijnlijk plaatsmaken voor Aruna Dindane. Een dag voor de belangrijke wedstrijd tegen Oranje maakte Kalou een ontevreden en geïrriteerde indruk. "Ik geef alles voor mijn land, maar krijg niets terug."

Kalou voelt zich al langer onbegrepen in eigen land. In de officiële persconferentie van Ivoorkust wilde hij niet op de situatie rond zijn broer Salomon ingaan. Salomon Kalou wilde met Nederland naar het wereldkampioenschap en dat wordt de familie Kalou in Ivoorkust niet in dank afgenomen.

Na afloop van het officiële persmoment gaf hij in een paar woorden aan hoe hij over de situatie denkt. "Misschien heeft de kritische houding in Ivoorkust te maken met het feit dat Salomon voor een ander land wilde kiezen. Ik weet het niet."

In Nederland en Frankrijk, waar hij nu voetbalt bij Paris Saint Germain, voelt de Ivoriaan meer waardering. "Daar kennen ze mijn kwaliteiten en krijg ik respect om wat ik als voetballer kan. In Ivoorkust is dat anders." Schouderophalend: "Maar het maakt me niet uit. I don't care."

Complimenten

Een week na de start van het WK vecht Ivoorkust alweer voor zijn laatste kans. De Afrikanen moeten vrijdag tijdens de confrontatie met het Nederlands elftal voorkomen dat ze na drie duels overladen met complimenten vroegtijdig uit Duitsland vertrekken.

Vraag aan een voetballerliefhebber wie tot dusver het mooiste voetbal van het toernooi speelt en je krijgt vaak hetzelfde antwoord. Met krachtig en technisch aanvalspel promoveerde Ivoorkust het duel met Argentinië tot fraaiste wedstrijd van de eerste week op het WK.

Vleugelverdedigers Emmanuel Eboué en Arthur Boka leken wel buitenspelers. De oersterke middenvelders Didier Zokora en Yaya Gnegneri verloren bijna geen persoonlijk duel. Ze bleven ook maar lopen. Voorin onderstreepte Didier Drogba waarom hij ook na de komst van Andrje Sjevtsjenko niet bij Chelsea mag vertrekken.

Vrijheid

Ivoorkust voetbalde mooi maar eveneens dom. De Afrikanen gaven de Argentijnse sterspeler Juan Roman Riquelme alle vrijheid om het spel te verdelen. Abdoulaye Meite verdedigde zo slordig dat Argentinië veel vaker dan tweemaal had moeten scoren. Voorin speelde Ivoorkust zonder overleg. De ploeg koos voor de aanval maar kreeg maar weinig uitgespeelde kansen.

"We moeten tegen het Nederlands elftal veel efficiënter en slimmer spelen", sprak bondscoach Henri Michel dan ook vlak voor het tweede duel van zijn ploeg op het WK. "Anders kunnen we volgende week alweer naar huis. Dat was niet de bedoeling toen we hier arriveerden."

Michel doet zijn verhaal in een zaaltje van een hotel waar de vele Afrikanen voor een enorme chaos zorgen. Journalisten praten en bellen door de persconferentie heen. Schaars geklede negerinnen wandelen naar binnen en buiten. Soms komt ook een international kijken.

Dubbelspion

Arouna Kone rekent niet op een basisplaats maar heeft wel plezier. "Ik voel mij net een spion. Iedereen vraagt me naar Nederlandse spelers", lacht de spits van PSV terwijl hij wegloopt op slippers. Hoe komt hij eigenlijk aan die wond op zijn enkel? "Niet alleen Toure en Eboué zijn keiharde verdedigers. Meita kan er ook wat van", waarschuwt hij Ruud van Nistelrooij, Robin van Persie en Arjen Robben nog maar eens. Kone is een dubbelspion.

Efficiënt

Onduidelijkheid is er voor de zoveelste keer deze week over het aanvangstijdstip van de training. Ook tijden van persconferenties wisselen soms met het uur. "We beginnen niet om half twee maar om vier uur", geeft bondscoach Michel een laatste update. "We zijn klaar voor Nederland", besluit de Franse trainer. "We zullen niet meer zo naïef voetballen als tegen Argentinië. Het moet nu efficiënt. Als dat lukt, dan overleven we de eerste ronde. Deze ploeg kan namelijk met de beste van de wereld mee." Vermoedelijk opstelling Ivoorkust: Tizie; Eboué, Kolo Toure, Meite en Boka; Fae, Zokora, Yaya Toure en Akale; Drogba en Dindane.