DORTMUND - De eerste zware rellen bij het wereldkampioenschap voetbal hebben geleid tot 429 arrestaties in Dortmund. Dat heeft de Duitse politie donderdagochtend bekendgemaakt.

Tijdens de onlusten rond de beladen wedstrijd Duitsland - Polen (1-0) vielen ook enkele gewonden. De Duitse politie weigerde aantallen te noemen, maar deelde wel mee dat er geen agenten waren getroffen.

Voor 96 aangehouden personen wacht strafrechterlijke vervolging. Onder de gearresteerden bevonden zich 278 Duitsers en 119 Polen.

Dortmund

Na vijf relatief rustige WK-dagen zonder ernstige incidenten ging het woensdagmiddag op de Oude Markt van Dortmund helemaal fout. Een grote groep van beruchte Duitse hooligans, volgens officiële opgave 148 in getal, werd min of meer uit voorzorg door de Duitse politie geïsoleerd en afgevoerd.

Andere benevelde Duitsers waren het niet eens met de preventieve maatregelen en vielen de agenten massaal aan. Daarbij werden flessen, stenen, tafels, stoelen en vuurpijlen als wapens gebruikt.

Veldslagen

Tijdens deze veldslagen braken in omliggende straten in het centrum van Dortmund ook vechtpartijen uit tussen Duitse en Poolse supporters. Dankzij de inzet van een grote politiemacht, waaronder de Mobiele Eenheid, kon een einde worden gemaakt aan de gewelddadigheden.

Volgens de commissaris van de politie in Dortmund waren voor de wedstrijd ruim 100.000 voetbalfans in het oude stadscentrum op de been. "Zo'n grote toeloop hebben we hier nog nooit meegemaakt. Er hing geen goede sfeer in Dortmund. Bij vele mensen kon je op hun voorhoofd lezen dat ze alleen voor rellen waren gekomen. De agressie was zeer groot. Alleen dankzij het zeer consequente optreden van de politie is verdere escalatie voorkomen."