WANROY - Het gras in de stadions van het wereldkampioenschap voetbal is te droog. Die klacht was de afgelopen dagen op diverse plaatsen te horen. In negen van de twaalf stadions ligt Nederlands gras. De grasmakers zeggen dat het voor de kwaliteit van het gras niet uitmaakt of er vlak voor een duel nog flink wordt gesproeid. "Laat de spelers maar beslissen."

Verschillende bondscoaches, onder wie Hiddink (Australië) en Van Basten (Nederland) lieten zich er deze week over uit. De omstandigheden zijn vanwege het warme weer al zwaar en een droge grasmat maakt het de voetballers nog eens extra moeilijk. "Wij horen echter tegenstrijdige berichten", zegt Gerdien Vloet van het bedrijf Hendriks Graszoden.

Deze firma heeft met uitzondering van Kaiserslautern, Stuttgart en Frankfurt de WK-grasmatten geleverd. "We horen aan de ene kant dat spelers uitglijden, aan de andere kant dat ze struikelen. Glijden zou een gevolg zijn van een gladde, natte mat maar struikelen hoort weer bij een droge."

Vloet stelt zich op het standpunt dat de wereldvoetbalbond (FIFA) de spelers en coaches moet laten beslissen. "De grasmat moet gewoon voldoende water krijgen om in goede kwaliteit te blijven. Wanneer de mat wordt berregend, maakt niet veel uit. Vergelijk het met een mens die moet lunchen en daarna een belangrijke vergadering krijgt. Of die vergadering dan om twee uur of om drie uur begint, maakt ook weinig uit."

Experts

Het grasmakersbedrijf heeft in Nederland experts paraat die naar Duitsland kunnen reizen als de nood aan de man is. Dat is tot nu toe niet nodig geweest. "We houden het van afstand heel goed in de gaten, hebben continu contact met de mensen in de stadions. Als ik via de tv de matten zo bekijken, vind ik dat ze het op dit moment goed doen. Ze liggen er netjes bij."

Vloet hoorde dat de FIFA heeft bepaald dat er binnen vijf uur voor een wedstrijd niet meer gesproeid mag worden. "Daar kun je dus weinig aan veranderen. Ik zou zeggen: laat de spelers beslissen. Als het nodig is voor het balspel, waarom zou je dan niet sproeien? Voor het gras maakt het niet uit."

Met verstand

Het beregenen, zoals Vloet het consequent noemt, moet wel met verstand gebeuren. Anders heeft het nog weinig nut. "De temperaturen zijn extreem geweest. Als het 30 tot 35 graden is, gaat de temperatuur bij de grasmat al snel naar de 40, 50 graden. Als je daarop een uur voor de wedstrijd water gooit, is het al lang weer opgedroogd tegen de tijd dat de wedstrijd begint."

Ideaal grasweer zou het volgens Vloet zijn als de thermometer niet hoger aangeeft dan 20 tot 25 graden. "Als het dan ook nog droog blijft, is het perfect. Water kun je altijd toevoegen, maar te veel regen houd je niet tegen."