FREIBURG - Marco van Basten noemde de prestatie van Ivoorkust in de eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal indrukwekkend. Hij sprak vol bewondering over de prestatie van het Afrikaanse team en vond dat het elftal er in het duel met Argentinië (2-1) "lullig" vanaf kwam. Vrijdag ontmoet Oranje Ivoorkust in Stuttgart. "Voor ons een goede oefening. We kunnen kijken of we het ook tegen deze ploeg kunnen invullen zoals we willen," aldus Van Basten.

Na de goede openingswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Servië en Montenegro, hoopt Van Basten dat zijn team de stijgende lijn van de afgelopen weken doortrekt. Van Basten: "We boeken progressie. Ik heb het idee dat we nog steeds beter aan het worden zijn. Dat moet onze focus zijn. We moeten zeker het spel maken tegen Ivoorkust. Ook daarin moet vooruitgang zichtbaar zijn."

De spelers die tegen Servië en Montenegro speelden, krijgen hoogstwaarschijnlijk vrijdag opnieuw een kans om zich te bewijzen. Dat sommige spelers geen voldoende haalden, deert Van Basten niet.

Van Nistelrooy

Vooral op het spel van Ruud van Nistelrooij was veel kritiek. "Maar het was ook zijn eerste wedstrijd op een WK", aldus Van Basten. "Hij wilde heel graag iets laten zien. Misschien zelfs wel te graag. Maar hij heeft het in de voorbereiding altijd goed ingevuld in de spitspositie, dus ik zie geen reden om hem te wisselen."

Door het voorspoedige herstel van Rafael van der Vaart heeft Van Basten ook op het middenveld meer keus dan vorige week. Toch lijkt de bondscoach voorlopig nog te kiezen voor Wesley Sneijder als centrale middenvelder. "Ik ga er voorlopig van uit dat we met grotendeels dezelfde ploeg zullen spelen als tegen Servië en Montenegro. Maar het is wel een andere tegenstander en dan moet je altijd kijken in hoeverre we ons aanpassen. Of niet."

Van der Vaart

"Ik ben in ieder geval erg blij dat Rafael van der Vaart weer volledig heeft meegetraind. Hij is nu ruim een week in training en is pijnvrij gebleven. Het is altijd prettig als je meer mensen in je selectie hebt die een ploeg sterker kunnen maken."

Ivoorkust

Ivoorkust is een ploeg die het moet hebben van fysiek en technisch spel. Ook tegen Argentinië voetbalde het elftal van de Franse bondscoach Henry Michel in de eerste fase indrukwekkend. Van Basten wil dat ontregelen met snel combinatiespel. "We moeten zorgen dat we het spel bepalen en de fysieke duels zo veel mogelijk voorkomen."

Door de nederlaag van Ivoorkust tegen Argentinië is de wedstrijd tegen Nederland voor de Afrikanen van levensbelang. De ploeg moet winnen om een redelijk uitzicht te houden op het bereiken van de tweede ronde. Van Basten wilde nog niet vooruit kijken naar de stand in Groep C. Oranje is bij winst zeker van een langer verblijf in Duitsland, maar kan ook goede zaken doen bij een gelijkspel. "Daar kijk ik niet naar. We moeten beter worden. Rekenen kan later altijd nog."