FRANKFURT - Uiterlijk woensdag laat de Togolese voetbalbond weten of de Duitser Otto Pfister aanblijft als bondscoach. Dinsdag leken de problemen tussen beide partijen opgelost, maar na de 2-1-nederlaag tegen Zuid-Korea op het WK uitte secretaris Assogbavi Komlan van de Togolese voetbalbond zijn twijfels.

"Op dit moment weet ik niet wie de volgende wedstrijd als bondscoach bij ons op de bank zit", zei Komlan na het duel met Zuid-Korea. "Ik houd niet van Pfister", voegde hij er verder aan toe. "Hij is geen goede trainer. In mijn ogen is hij geen geschikte bondscoach voor Togo."

"Ik heb voorlopig niets te zeggen", hulde Pfister zich in stilzwijgen. De bondscoach stapte vrijdagavond samen met zijn Nederlandse assistent Piet Hamberg op. Ze schaarden zich achter hun spelers die in de clinch lagen met de Togolese voetbalbond over het uitblijven van een fatsoenlijke premieregeling. Zo staakte de selectie ondermeer drie dagen. Uiteindelijk besloten de spelers onder protest aan het wereldkampioenschap te beginnen.

Maandag keerde Pfister plotseling terug. "De spelers hebben zich heel sterk gemaakt voor mijn terugkeer", liet hij weten. Hamberg bleef bij zijn besluit.

Dinsdagochtend, een aantal uren voor de wedstrijd tegen Zuid-Korea, nam de onduidelijkheid weer toe. "Pfister zit niet op de bank" zei een van de spelers. "Assistent Kodjovi Mawuena coacht ons tegen Zuid-Korea."

De nieuwe onderhandelingen tussen de voetbalbond en Pfister namen lange tijd in beslag. Uiteindelijk nam de trainer toch plaats op de trainersbank. Woensdag wordt duidelijk of het zijn laatste wedstrijd was als bondscoach van Togo.