HINTERZARTEN - Drie dagen voor de tweede wedstrijd op het WK tegen Ivoorkust kwam Marco van Basten met een opvallende oproep. Hij verzocht de Nederlandse media dinsdag tijdens een persconferentie in belang van Oranje te denken.

"De neuzen moeten maar eens dezelfde kant opstaan", meende de bondscoach. "Dat is in het belang van Oranje. Iedereen wil tenslotte toch dat het goed met de ploeg gaat."

Goedbedoelde opmerking

Van Basten kwam met het verzoek nadat een goedbedoelde opmerking van Robin van Persie over ploeggenoot Arjen Robben breed in sommige buitenlandse media was uitgemeten. Spaanse journalisten besteedden enorm veel aandacht aan "de eerste rel bij Oranje." Het Duitse Bild, nooit vies van een schandaaltje, stelde ook al een duidelijk diagnose. De eerste breuk bij Oranje was een feit.

In werkelijkheid kunnen Van Persie en Robben het nog steeds uitstekend met elkaar vinden. De speler van Arsenal sprak na afloop van het duel met Servië en Montenegro in alle onschuld alleen in het belang van Oranje over Robben. Hij wil dat het Nederlands elftal nog beter gaat voetballen en denkt dat dit gebeurt wanneer Robben tijdens zijn fantastische dribbels iets vaker oog voor zijn medespelers heeft.

Nederlandse media

De Nederlandse media schreven de boodschap van Van Persie genuanceerd op. Buitenlandse journalisten, gewend aan schandaaltjes bij Oranje, roken bloed en creëerden een affaire die de waarheid geweld aandeed. "Jullie zijn vrij om iets te doen", sprak Van Basten de Nederlandse media toe. "Maar jullie weten ook hoe buitenlandse journalisten met zoiets aan de haal gaan. Ook dat is jullie verantwoordelijkheid."

De opmerking van de bondscoach leidde tot een storm van kritiek bij de aanwezige Nederlandse journalisten. "Wat dacht de bondscoach wel niet? Journalisten moeten de mensen toch informeren. Ze kunnen er toch niets aan doen dat buitenlandse collega's de waarheid anders interpreteren. Zij maken zelf wel uit wat goed en slecht is."

"Ik laat jullie ook vrij", verklaarde Van Basten nogmaals. "Maar ik zeg alleen maar wat ik denk." Perschef Kees Jansma probeerde de discussie nog met een grapje te beëindigen. "Dit is een goed onderwerp voor een forum. Ik wil dat gesprek wel leiden. Kosteloos, voor de eerste en laatste keer."

Jansma slaagde niet in zijn opzet. Je zag hem denken. Was de bondscoach maar nooit aan deze discussie begonnen. Jansma weet als journalist als geen ander dat de media andere belangen hebben dan bijvoorbeeld voetballers en trainers. Zo traint Van Basten woensdag achter gesloten deuren.

Partijspelletje

Nederlandse journalisten willen echter dolgraag weten of Rafael van der Vaart of Wesley Sneijder tijdens het partijspelletje met de basisformatie meespeelt. Zij willen de supporters namelijk zo snel mogelijk informeren welke van de twee spelers tegen Ivoorkust start. De kans is daarom levensgroot dat sommige journalisten de geheime training vanaf een berg naast het stadion gaan bekijken.

Dat is niet in het belang van Oranje, meent de bondscoach. Maar Nederlanders hebben wel recht op dergelijke nieuwtjes, stellen de meeste journalisten.