KAISERSLAUTERN - De Nederlandse zeevaarder Willem Jansz zette in 1606 als eerste westerling ooit voet op Australië. In 1642 bracht vervolgens Abel Tasman grote delen van datzelfde land in kaart, waarmee feitelijk de moderne geschiedenis van Australië in gang werd gezet. Toch vallen de verrichtingen van beide ontdekkingsreizigers in het niet bij de nieuwe Nederlandse held Down Under: Guus Hiddink.

"Ik denk dat Hiddink een echte held is", sprak Anthony Albanese, voorzitter van de Australische Labour-partij. "Hij is in elk geval de grootste Hollander aller tijden." Het hele land reageerde euforisch op de eerste WK-zege ooit. In Sydney gingen duizenden mensen de straat op, toen de wedstrijd om 1.00 uur 's nachts (plaatselijke tijd) werd beëindigd. De uitgelaten supporters legden daarmee het verkeer in het centrum plat. "Australië speelt fantastisch", schreef de Daily Telegraph.

Magische zege

"Dankzij deze mooiste zege uit onze sportgeschiedenis zijn we nu een voetbalgrootmacht." The Advertiser schreef over een 'magische zege' en volgens The Mercury stond Australië op uit de dood op en werd de wedstrijd alsnog omgedraaid.

Genie

Niet alleen de pers en supporters spraken bewonderend over coach Hiddink. Ook de spelers lieten zich uitermate lovend uit over hun trainer: "Hij heeft alles goed gedaan", meende Aloisi. "Toen we de 1-1 maakten, vroeg ik of we een aanvaller moesten terugtrekken. 'Nee, we moeten de aanval zoeken. We winnen nog', zei Hiddink toen. Hij is een genie."