FREIBURG - Marco van Basten krijgt tijdens het WK ook veel vragen van buitenlandse journalisten. De bondscoach van het Nederlands elftal probeert in zijn beste Engels, Duits en Italiaans iedereen een antwoord te geven. Ook als de vragen niet over voetbal gaan. Soms levert dat komische conservaties op.

"Meneer Van Basten", vroeg dinsdag een journalist van het Duitse persbureau DPA. "Ik heb begrepen dat de vriendinnen van de spelers binnenkort allemaal overkomen naar Duitsland. Legt u de spelers nog beperkingen op?" "Nee hoor", antwoordde Van Basten. "Maar ik denk dat u het verkeerd hebt begrepen. Het is niet zo dat alle vriendinnen komen. De vrouwen van de spelers komen namelijk naar Duitsland toe. Niet de vriendinnen. Dan zou het veel te druk worden", grapte de bondscoach.

De verslaggever van DPA wist niet hoe hij op het geintje moest reageren. Toen hij het oogcontact met Van Basten vermeed en de zaal inkeek, bedankten enkele collega's hem middels een opgestoken duim. Weer een leuk stukje binnen, dachten ze.