AMSTERDAM - Otto Pfister keert terug als bondscoach van Togo. Dat heeft zijn zoon en zaakwaarnemer Mike Pfister maandag laten weten op de website van de Fifa. De 68-jarige Duitser stapte vrijdag op nadat de spelers in staking waren gegaan vanwege een geschil over de premies. De spelers zijn inmiddels weer in training. Zijn Nederlandse assistent Piet Hamberg keert niet terug.

Volgens Mike Pfister heeft zijn vader de beslissing om terug te keren met zijn hart genomen. "De bond wilde hem graag behouden als bondscoach. Maar dat ook de spelers hem vroegen terug te keren, heeft de doorslag gegeven."

Na het opstappen van Pfister stelde de Togolese voetbalbond assistent Mawuena Kodjovi aan als interim-trainer. De WK-debutant speelt dinsdag zijn eerste duel tegen het Zuid-Korea van Dick Advocaat. Daarnaast spelen de Afrikanen in groep G tegen Frankrijk en Zwitserland.

Hamberg

Piet Hamberg keert niet terug als assistent bij de ploeg van Togo. "Mijn vrouw is ook geen beetje zwanger", zei Hamberg maandag in het RTL-programma Voetbal Insite. De Nederlandse assistent van de Afrikaanse ploeg legde de schuld over het geschil neer bij de voetbalbond van Togo. De crisis ontstond toen de spelers in staking gingen omdat gesprekken met de bond over het betalen van premies op niets uitliepen. "Onze voorbereiding op het WK viel door de staking in duigen", vertelde Hamberg. "Omdat we ons vak niet meer konden uitoefenen zat er niets anders op dan te stoppen."

Hamberg was verbaasd dat Pfister zich maandag bedacht en zijn werkzaamheden als bondscoach van Togo weer oppakte. "Ik was wel verbaasd toen hij me vandaag belde en vroeg of ik ook weer terug wilde komen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken." Hamberg neemt het Pfister niet kwalijk dat hij zich wel heeft bedacht. "Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat hij doet."

Volgens Hamberg hebben de spelers van Togo hun staking beëindigd om eieren voor hun geld te kiezen. "Een speler belde mij zojuist. Hij zei dat de bond ze voor de keuze zette: niet spelen of voor niets spelen. De selectie koos voor het laatste."